Házi őrizetbe került a letartóztatott fehérorosz újságíró és barátnője

Raman Prataszevics családja továbbra sem kapott információt fiuk állapotára vonatkozóan.

2021. június 25., 12:50

Szerző:

A fehérorosz hatóságok a börtönből házi őrizetbe szállították Raman Prataszevics ellenzéki újságírót és barátnőjét, az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát – közölte a BBC orosz nyelvű adása pénteken.

Az újságíró apja, Dzmitrij Prataszevics az MTI tájékoztatása szerint úgy nyilatkozott, fia és barátnője Minszkben, két külön lakásban tartózkodnak. Kiemelte: az ellenük szóló vádakat nem ejtették, és még mindig a fehérorosz hatóságok felügyelete alatt állnak. A hatóságok semmiféle tájékoztatást nem adnak a családnak Prataszevics állapotára vonatkozóan.

A házi őrizetbe való áthelyezésről szóló hírt az újságíró barátnőjének mostohaapja, Szergej Dugyics és a nő ügyvédje, Anton Gasinszki is megerősítette, hozzátéve, hogy Szapegával a szülei csütörtökön egy étteremben találkoztak. A fehérorosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a BBC értesülését.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető üdvözölte az áthelyezésről szóló hírt, azonban hangsúlyozta: az ügynek még biztosan nincs vége.

„A házi őrizet nem jelent szabadságot, még mindig vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik. Ez pedig annyit jelent, hogy továbbra is túszok”

– mondta.

Prataszevics korábban egy tévéműsorban azt közölte, jó egészségnek örvend, nem bántotta senki, és önként működik együtt a fehérorosz hatóságokkal, kijelentései hitelességét sokan kétségbe vonták. Sokak szerint megfélemlítés hatására nyilatkozott.

Ahogy arról már a 168 többször is beszámolt, a fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét és barátnőjét, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak. 

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, aminek következményeképp már a negyedik szankciós csomagot jelentette be az Európai Unió Fehéroroszország ellen.

(Kiemelt kép: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.