A görögök már csak az Unióban bíznak a pusztító árvizek után

Görögország sürgős pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az árvíz okozta károk rendezésére.

2023. szeptember 11., 20:04

Szerző:

A görög miniszterelnök már elküldte segítségkérő levelét az Európai Bizottság elnökének 

– közölte hétfőn újságírókkal Pávlosz Márinákisz görög kormányszóvivő.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kedden Strasbourgban személyesen is tárgyal a segítségről Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn figyelmeztette a lakosságot, hogy az árvíz során keletkezett állóvíz fertőzésveszély miatt nem használható háztartási célokra. „Mindenhez palackozott vizet kell használni: személyes higiéniához, ivóvíznek, főzéshez, és minden egyéb háztartási célra is” 

– hangsúlyozta az egészségügyi miniszter

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatmegfigyelő programja szerint az árvizek 70 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet pusztítottak el. A gazdák jelentős haszonállat-veszteségről számoltak be, a hatóságok hétfőn kezdtek hozzá a több ezer elpusztult jószág elszállításához.

Az árvíz házakat és utakat mosott el, ezrek maradtak napokig áram és ivóvíz nélkül. Több ezer embert egy kiterjedt mentőakció keretében sikerült kimenekíteni, amely során helikoptereket is bevetettek.

Tizenöt ember meghalt, legalább ketten pedig eltűntek, mikor a Daniel vihar múlt héten hétfőn és kedden lecsapott Magniszíára, Vólosz kikötővárosra és a Pílion hegység falvaira, majd szerdán Kardíca és Trikala környékére.

Vóloszban a vízellátásnál vannak problémák, miután a szivattyúállomások és a vezetékhálózat jelentős része megsérült. A középnyugati Pílion-félsziget régióban még mindig előfordulnak víz- és áramkimaradások. Larissza városa is veszélybe került, ahol a Pineiosz-folyó megáradt és külvárosokat fenyeget.

(Kiemelt képünk: Embereket evakuál egy Caterpillar kotrógép egy elárasztott területről a közép-görögországi Larisszában 2023. szeptember 11-én. A hadsereg által támogatott tűzoltók több száz embert mentettek ki a legalább a 15 halálos áldozatot követelő árvíz sújtotta közép-görögországi falvakból. STRINGER / AFP)