Sztárfellépők és brutális pénzégetés az évszázad indiai luxusesküvőjén

Celebek, sztárfellépők és annyi pénz jellemzi az indiai Ambani-család luxusesküvőjét, amennyi a csövön kifér. Az előbuli már hónapok óta tart, most végre megtartják az évszázad mennyegzőjét is.

2024. július 12., 16:52

Szerző:

A március óta tartó ünnepségsorozat lezárásaként most hétvégén végre megtartja luxusesküvőjét Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani fia, Anant Ambani és menyasszonya, Radhika Merchant – írja cikkében a Telex. Természetesen ez sem egy egyszerű lagzi lesz, a pénteken kezdődő tradicionális indiai szertartás-sorozat három napig tart majd. A különleges alkalomra Hollywoodból utaztatják a celebeket, és persze Rihanna és Justin Bieber után újabb sztárfellépőre is számítani lehet majd. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mi történt eddig.

Hogy Anant és Radhika luxusesküvője nem mindennapi rongyrázás lesz, már március elején kiderült. Akkor ugyanis azzal kerültek minden valamirevaló nemzetközi lap címlapjára, hogy a kiszivárgott felvételek alapján a koncertezéstől jó ideje visszavonult Rihanna lépett fel a pár előesküvőjén.

A koncerten olyan slágereket adott elő, mint az Umbrella, a Stay és a Work. Iparági források szerint az énekesnő hatmillió dollárért (azaz több mint kétmilliárd forintért) vállalhatta a bulit, ami mondjuk semmi ahhoz képest, hogy az Ambani család 2018-ban állítólag több mint 100 millió dollárt (36 milliárd forintot) költött Anant húga, Isha esküvőjére, amin Beyoncé lépett fel.

Ezen a márciusi bulin egyébként Mark Zuckerberg, Bill Gates és Donald Trump lánya Ivanka Trump is felbukkant. A rendezvényen összesen 1200 vendéget fogadtak a Szilícium-völgyből és Bollywoodból, a hindi nyelvű filmgyártás központjából. A vendégek többsége a parti helyszínének közelében lévő luxussátrakban szállt meg, és a beszámolók szerint több mint 500 étel közül választhattak, amelyeket a világ minden tájáról érkező, 65 szakács készített. Emellett haj- és sminkmestereket, mosodai szolgáltatásokat és stylistokat is kaptak, így segítettek nekik indiai ruhákat viselni.

A nagyszabású márciusi rendezvényhez nagyszabású jótékonykodás is járt, a család 51 ezer gudzsaráti lakost látott el étellel, és megígérte, hogy 14 templomot épít Dzsamnagar városában a júliusi esküvő előtt.

Aztán elérkezett a július, és a luxusesküvő előtti hetekben is az ünnepséggel volt tele az indiai és a nemzetközi sajtó is. Múlt hét végén például Justin Bieber lépett fel a Mumbaiban megrendezett harmadik nagy előbulin. (A másodikat ugyanis múlt hónapban tartották, a vendégeket (összesen nyolcszázat) körbehajóztatták a Földközi-tengeren, miközben olyan sztárok szórakoztatták őket, mint a Backstreet Boys, Pitbull, Katy Perry és Andrea Bocelli.)

Az előbulik becslések szerint összesen 600 millió dollárjába (azaz nagyjából 217 milliárd forintjába) „fájhattak” a családnak, ami a vagyonuk körülbelül 0,5 százalékát jelenti.

Természetesen a háromnapos luxusesküvő sem telhet majd el sztárfellépő nélkül. Bár a család semmilyen információt nem oszt meg a nyilvánossággal a szervezéssel kapcsolatban, a jól értesültek Adele nevét suttogják.

Persze az is lehet, hogy nem egy, hanem rögtön három (vagy több) A-listás sztár is fellép majd a menyegzőn, egyes források szerint például Drake is feltűnhet majd a szórakoztatók sorában.

De nemcsak fellépők érkeznek Hollywoodból, vendégek is, az elmúlt napokban már kiszúrták az esküvőre érkező Kim és Chloé Kardashiant, valamint a bollywoodi sztárból hollywoodi színésznővé lett Priyanka Choprát és férjét, a Jonas Brothers tagját, Nick Jonast is. De megérkezett már a volt brit miniszterelnök, Tony Blair is, és a hírek szerint ott lesz a pénteki ceremónián Hillary Clinton és a Beckham-házaspár is.

Az Indian Express elemzője szerint bár sok tehetős család él Indiában, az Ambaniék az egyetlenek, akik nem csak kellő anyagi, de szociális tőkével és politikai befolyással is rendelkeznek ahhoz, hogy a sokkal rosszabb körülmények között élő indiai tömegek (a legfrissebb jelentések szerint az ország leggazdagabb 1 százaléka jelenleg az ország vagyonának több mint 40 százalékát birtokolja) különösebb lázadozása nélkül megússzák a hónapokig tartó pofátlan rongyrázást.

A megengedőbb hangok szerint viszont az Ambani-esküvőből egész India profitálhat.

A világsajtót megmozgató, és rengeteg befolyásos és ismert embert felvonultató rendezvénysorozat ugyanis Indiára irányíthatja a világ figyelmét, és egy teljesen új színben tüntetheti fel a szemükben az ambivalens megítélésű országot. A gazdasági hatásairól nem is beszélve, egy ekkora szabásű ünnepség rengeteg embernek és vállalkozásnak biztosít munkát – ebből a szempontból nézve pedig minél tovább tart, annál jobb.

(Kiemelet képünk: Esküvői torta. A titán-dioxidot elsősorban cukrásztermékekben használják a fehér szín elérése érdekében. Fotó: Wikimedia Commons/Ralph Daily)