Több mint ezer fős násznép előtt ment férjhez Köves Slomó lánya

Igazi tradicionális zsidó esküvőt tartottak Budapesten a héten, férjhez ment Köves Slomó vezető rabbi, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség alapítójának második gyermeke, 21 éves lánya, Mushky.

2024. június 28., 12:43

Szerző:

Férjhez ment Köves Slomó vezető rabbi, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség alapítójának második gyermeke, 21 éves lánya, Mushky – számol be róla a Blikk. A Hungexpo pavilonjában rendezett eseményen több mint ezer vendég vett részt.

 Köves Slomó lányának esküvőjén komoly hangsúlyt kaptak a tradíciók

„Azért ez az igazi tradicionális esküvő nem mindennapos esemény hazánkban” – hangsúlyozza a rendezvény különlegességét Megyeri Jonatán rabbi, az EMIH kommunikációs igazgatója, megszakítva a szervezés közbeni rohangálást. A sürgés-forgás teljesen indokolt, igazi tömeget kell gardírozni. – Több mint ezer fő szerepel a meghívottak listáján, nemcsak Magyarországról, de Izraelből és Amerikából is érkeztek vendégek, főként, mivel a vőlegény az Egyesült Államokból való.

Az ifjú pár korábban még sosem volt igazán kettesben, sőt, a szertartás előtti időt sem tölthették együtt: amíg Mushky a harmadik emeleten imádkozott a nők körében, addig Yakov a férfiakkal várta a nagy pillanatot. Ezt diktálják a hagyományok: a férfiak bizony komoly dolgokkal foglalkoznak még az esküvő napján is. Például Yakov aláírja a házassági szerződést, ami arról szól, hogy a házasulandók családjai milyen arányban állják az esküvői költségeket, mi lesz a nászajándékok sorsa, vagy éppen a pénzé, amit a meghívottak adnak az ifjú párnak. 

Mindeközben két emelettel feljebb Mushky már várja a férfiakat, amíg azonban megérkeznek, jut ideje arra, hogy hajadonként utoljára csacsogjon kicsit a barátnőivel és a rokonokkal. Aztán odalentről egyre erősödik a mély hangú ének, és egyszer csak megjelennek a lépcsőn a hagyományosan feketébe öltözött, fejfedőt viselő férfiak. Következik a fátyolozás szertartása, noha igazi fátylat ekkor még nem aggatnak a kanapén őket váró menyasszonyra. Odalépnek hozzá, két tenyerüket felé fordítva, mintha végigsimítanák az arcát, de hozzá nem érnek... láthatatlan fátyollal borítják be csupán. Pár perc múltán a tömeg kivonul a szabad ég alá, ahol már vár a házasulandókra a chupa, vagy hüpe: egy baldachinnal bevont emelvény. Először a vőlegényt vezeti oda a két örömapa, majd leültetik, nem sokkal később pedig megjelenik Mushky. A menyasszonyt a násznépnek felállva kell köszöntenie – a férfiak és a nők egymástól szigorúan elkülönítve –, a fiatal lány pedig köztük sétálva, a női családtagjai kíséretében lép fel a hüpe alá.

Ő azonban nem ül le, az arcát pedig immár igazi fátyol takarja. Hétszer kell körbejárnia vőlegényét, ezzel jelképezve, hogy szilárd, örökké álló otthont biztosít majd családjuknak. Az áldások elmondása után pedig végre itt a zsidó esküvők legismertebb része, a vőlegény talpa alá pohár kerül, ő pedig egy határozott lépéssel összetöri: ez bizony már a hivatalos pohártörés. A vendégek számára ekkor ér véget a szertartásos rész, az ifjú párnak azonban még van némi kötelessége: néhány percre el kell vonulniuk egy külön szobába.

„Itt lehetnek igazán kettesben először” – mondja Megyeri Jonatán. „Persze, eddig is találkozhattak már, de mindig nyilvános helyen, valójában kettesben most vannak először” – teszi hozzá.

„A hagyományok szerint hét napon keresztül ünnepeljük majd az ifjú házasokat. Ezután pedig elkezdődik a saját életük, és bár Mushky hiányozik majd, de mind azért vagyunk most itt, hogy örüljünk annak, hogy új otthont építenek” – mondja Köves Slomó rabbi.

Az esküvőről készült képgaléria megtekintkető itt.

(Fotó: Lukács Gábor)