Enerhoatom: nukleáris terrorizmus a dél-ukrajnai atomerőmű elleni támadás

Az ukrán Enerhoatom vállalat nukleáris terrorizmusnak nevezte a dél-ukrajnai atomerőmű elleni hétfői támadást.

2022. szeptember 20., 11:58

Szerző:

A Mikolajiv megyei Juzsnoukrainszk város közelében lévő létesítményben egy orosz rakéta négy méter széles krátert robbantott ki, megrongálva a közeli ipari berendezéseket, de nem találta el a létesítmény három reaktorát. A rakéta a reaktoroktól mintegy 300 méterre csapódott be – számolt be az ukrán atomerőműveket működtető vállalat, amely szerint a reaktorok rendben működnek, és egyetlen alkalmazott sem sérült meg. Az ukrán Enerhoatom szerint nukláeris terrorizmust folytatnak az oroszok. 

A szakértők sugárkatasztrófától tartanak

A csapás közelsége felerősítette azokat a félelmeket, hogy Oroszország közel 7 hónapja tartó ukrajnai háborúja sugárkatasztrófát okozhat – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

Az atomerőmű Ukrajna második legnagyobb ilyen létesítménye a zaporizzsjai után, amely többször is tűz alá került.

A közelmúltbeli harctéri kudarcok után Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy fokozza az ukrán infrastruktúra elleni támadásokat. A háború során Oroszország ukrán áramtermelő és -átviteli berendezéseket vett célba, áramkimaradásokat okozva, és az ország atomerőműveinek biztonsági rendszerét veszélyeztetve.

A dél-ukrajnai erőművet is magában foglaló ipari komplexum a fővárostól, Kijevtől mintegy 300 kilométerre délre, a Déli-Bug folyó mentén fekszik. A támadás miatt ideiglenesen leállt egy közeli vízerőmű, és több mint száz ablak kitörött a komplexumban – közölték az ukrán hatóságok. Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) közlése szerint három áramvezeték leoldott, de később visszakapcsolták őket.

Az ukrán védelmi minisztérium egy fekete-fehér videót tett közzé, amelyen az látható, amint hétfőn, röviddel éjfél után egymás után két nagy tűzgömb jelenik meg, majd izzó szikraeső következik.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a támadást. Az orosz erők korábban elfoglalták a zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye. A tüzérségi lövedékek elvágták az erőmű távvezetékeit, így az üzemeltetők kénytelenek voltak leállítani a hat reaktort, hogy elkerüljék a sugárkatasztrófát. Oroszország és Ukrajna egymást okolják a támadásokért.

Patricia Lewis, a londoni Chatham House agytröszt nemzetközi biztonsági kutatási igazgatója szerint a zaporizzsjai erőmű elleni támadások és a dél-ukrajnai erőmű elleni hétfői csapás azt jelzi, hogy az orosz hadsereg megpróbálja még a tél előtt kiiktatni az ukrán atomerőműveket.

„Nagyon-nagyon veszélyes és törvénytelen cselekedet egy atomerőművet célba venni” – mondta Lewis az AP hírügynökségnek. „Csak a tábornokok fogják tudni a szándékot, de egyértelműen van egy minta. Úgy tűnik, hogy minden alkalommal megpróbálják lekapcsolni a reaktor áramellátását” – folytatta. „Ez egy nagyon ügyetlen módszer, mert mennyire pontosak ezek a rakéták?” – kérdezte a biztonsági szakértő. Mint az AP hírmagyarázatában írta, az áramra a szivattyúk működtetéséhez van szükség, amelyek hűtővizet juttatnak a reaktorokba, megakadályozva a túlmelegedést és – a legrosszabb esetben – a sugárzást okozó nukleáris üzemanyag-olvadást.

Az ukrán infrastruktúrára a közelmúltban mért egyéb orosz csapások célpontjai északi erőművek és egy déli gát voltak. Ezek válaszul érkeztek az ország keleti részén végrehajtott átfogó ukrán ellentámadásra, amellyel Kijev az Oroszország által megszállt Harkiv régióban szerzett vissza területeket.

(Kiemelt fotónk: Rakétabecsapódás a Pivdennoukrajinszk atomerőmű területén. Fotó: Enerhoatom)