Rendkívüli: újra atomerőművet lőttek az oroszok Ukrajnában

Az ukrán Enerhoatom tájékoztatása szerint orosz találat érte az atomerőművet Pivdennoukrajinszkban, Mikolajiv megye déli részén. A reaktorok nem sérültek meg, de onnan 300 méterre az erőmű kiszolgáló épületeibe csapódtak az orosz lövedékek.

2022. szeptember 19., 09:45

Szerző:

Újabb atomerőművet kezdtek lőni az oroszok Ukrajnában hétfő reggel. A Mikolajiv megye déli részén található Pivdennoukrajinszk atomerőművét az oroszok eltalálták, de a nukleáris reaktoroknak az ukrán Enerhoatom szerint nem esett baja, a lövedékek onnan 300 méterre csapódtak be.

„Jelenleg az erőmű mindhárom reaktora épségben van és normális menetrendben üzemel. Szerencsére a személyzet közül sem sérült meg senki” – közölték. 

Amennyiben akár egy reaktort is eltalálnának, az azonnal nagyon súlyos, az egész régiót érintő nukleáris katasztrófához vezetne.

Volodimir Zelenszkij a támadást élesen elítélte, és Telegram-csatornáján azt írta, „A megszállók ismét lecsaptak, de elfelejtették, mi is valójában egy atomerőmű. Ezzel Oroszország a teljes világ biztonságát fenyegeti. Egy másik atomerőmű, a zaporizzsjai Enerhodár körül március óta folynak a harcok, korábban ez a létesítmény is számos belövést kapott orosz oldalról, noha a reaktorok itt sem sérültek még meg.

(Kiemelt kép: Orosz ágyúzás nyomai az ukrajnai Mikolajiv megyében 2022 júliusában. Fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.