Energiaválság: lecsapott a kormányzati szigor

Moldovában a kormány megszigorította az energiatakarékossági intézkedéseket, az erről szóló döntést kedden hozta meg a rendkívüli helyzetekért felelős bizottság.

2022. október 25., 20:25

Szerző:

A moldovai kormány honlapján közzétett intézkedések között szerepel az áramfogyasztás visszafogása különösen a 7 és 11, valamint 18 és 23 óra közötti csúcsidőszakban. Ilyenkor leállítják a mozgólépcsőket, és a lakosságnak nem ajánlják a liftek használatát.

Az üzlethelyiségek üzemeltetőinek a világítás 30 százalékos csökkentését, valamint a szökőkutak és a megvilágított reklámtáblák lekapcsolását javasolják. A helyiségekben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 19, munkaidőn kívül pedig a 15 Celsius-fokot.

Moldovában hétfő óta áramhiány van, miután Ukrajna és a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság Dnyesztrovszk településén működő hőerőmű korlátozta szállításait. Utóbbi létesítmény szintén az áramtermeléshez szükséges,

Oroszországból származó gáz hiányával küzd. A Dnyeszter-melléki hatóságok korábban közölték, hogy a moldovai áramszükséglet eddigi 70 százaléka helyett csak 27 százalékát tudják fedezni. Chisinau a hiányt most Romániából próbálja fedezni.

A Gazprom orosz gázipari óriás azzal magyarázta a Dnyeszter-melléki hőerőműnek szánt szállítások csökkentését, hogy az ukrán Naftohaz állami gázvállalat nem biztosítja a teljes gázmennyiség tranzitját.

(Kiemelt kép: Iskolából hazatérő diák a moldovai Sireti faluban, 2022. március 29-én. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.