Egyre nagyobb a válság Moldovában

Legalább ötezren vonultak vasárnap Moldova fővárosának utcáira Maia Sandu moldovai elnök és a kormány lemondását követelve.

2022. szeptember 18., 18:18

Szerző:

Moldova jelenleg a klinikai halál állapotában van, ahova a jelenlegi hatóságok taszították az országot” – jelentette ki Dini Turcanu ellenzéki politikus, az egymilliárd dolláros (404 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében elítélt Ilan Shor üzletember pártjának politikusa.
 

A 3,5 millió lakosú kelet-európai ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd: a az energiaárak szeptemberben 29, egy hónappal korábban pedig 50 százalékkal ugrottak meg, a posztszovjet állam inflációja pedig mintegy 34,3 százalékkal rekordmagas értékre nőtt.

 A kamatlábat 21,5 százalékra emelték, s noha Chisinau nullára csökkentette az ország idei növekedési becslését, Natalia Gavrilita kormányfő múlt hónapban 1,5 százalékra becsülte a gazdasági növekedést a jövő évre szólóan. Moldova egy tavaly aláírt szerződés értelmében az orosz Gazpromtól vásárolja a gázt, melyért azonban nem szerződésben  rögzített összeget, hanem hónapról hónapra korrigált árat fizet, amely a nemzetközi energiaválság közepette jelentősen megemelkedett.

(Kiemelt kép: Kormányellenes tüntetők tiltakoznak a romló gazdasági helyzet, az infláció, az árak gyors emelkedése miatt a moldovai parlament épületénél Chisinauban 2022. július 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

16:59

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.