Nemet mondtak Bolsonarónak

Elutasította Brazíliában a választási ügyekben illetékes bíróság helyi idő szerint szerdán a hivatalban lévő elnök, Jair Bolsonaro pártjának kérvényét arra vonatkozóan, hogy vizsgálják felül az októberi elnökválasztás eredményét, amely Luiz Inácio Lula da Silva győzelmét mutatja.

2022. november 24., 11:54

Szerző:

Bolsonaro pártja nem mutatott be semmiféle bizonyítékot arra, hogy választási csalás történt volna – közölte Alexandre de Moraes, a bíróság elnöke, aki a panaszosok elutasításán túl 23 millió real (1,7 milliárd forint) pénzbírságot is kiszabott a kérvényezőkre amiatt, hogy azok – megítélése szerint – rosszindulatú és felelőtlen módon jogi csatározást próbáltak kirobbantani.

A választási eredmény felülvizsgálatára vonatkozó kérvényt a Liberális Párt arra hivatkozva nyújtotta be kedden, hogy helyrehozhatatlan szabálytalanságokat tapasztaltak az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre. 

Alig pár tizeddel nyert Lula

A brazíliai elnökválasztás október 30-án tartott második fordulójában a jobboldali Bolsonaro igen szoros versenyben maradt alul a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államfővel szemben: Bolsonaro a szavazatok 49,1 százalékát, míg Lula a voksok 50,9 százalékát szerezte meg. Bolsonaro mindeddig nem ismerte el nyíltan a vereségét, bár alelnöke, Hamilton Mourao ezt megtette a választás után pár nappal. Mourao azt is kijelentette, nem gondolja, hogy csalás történt volna a választáson.

Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jén lép hivatalba.

(Fotó: EVARISTO SA / AFP)