Hiába támadták meg a választás végeredményét, Bolsonaro alulmaradt

Bolsonaro pártja a bíróságon támadta meg az elnökválasztás végeredményét, eredménytelenül. 

2022. november 24., 06:58

Szerző:

Elutasította a brazil Legfelsőbb Választási Bíróság az elnökválasztáson alulmaradó Jair Bolsonaro pártja által benyújtott indítványt, amellyel a választás eredményét támadták, írja a BBC. Bolsonaro a választásokon nem sokkal maradt alul a baloldali jelölttel, Luiz Inacio Lula da Silvával szemben, Bolsonaro Liberális Pártja (PL) bizonyítékok hiányában állította, hogy az elektronikus szavazógépek helyrehozhatatlan hibákat vétettek a választások során.

A bíróság szerint a feljelentést „rosszhiszeműen” terjesztették elő, és 22,9 millió real (3,5 millió font; 4,3 millió dollár) pénzbírságot szabott ki Bolsonaro pártjára. Lula január 1-jén lép hivatalba, mint Brazília elnöke. A Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) elnöke, Alexandre de Moraes kijelentette, hogy a PL panasza „sérti a demokratikus normákat”, és „bűnözői és antidemokratikus mozgalmakat akart ösztönözni”.
Lula a leadott voksok  50,9%-kal nyerte meg az elnökválasztást, Bolsonaro a szavazatok 49,1%-át tudhatta magáénak. 

 (Fotó: EVARISTO SA / AFP)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.