Megtörte a csendet Bolsonaro, veresége óta először szólalt meg

Brazília leköszönő elnöke, Jair Bolsonaro először szólalt meg vasárnapi veresége óta. Nyilatkozatában többek között köszönötetet mondott a szavazóknak, valamint egyszer sem semlítette meg riválisát, Lula da Silvát.

2022. november 1., 21:37

Szerző:

Jair Bolsonaro vasárnapi veresége után kedden szólalt fel először. Nyilatkozatában köszönetet mondott azoknak a szavazóknak, akik rá adták le voksukat. Vereségét nem ismerte el, de nem is támadja meg a választás eredményét – írta a BBC.

Bolsonaro az alkotmány keretein belül marad, és tiszteletben tartja azt. Nyilatkozatában nem említette meg Luiz Inácio Lula da Silvát, aki hétfőn pár tized százalékkal győzte le őt. Bolsonaro rövid nyilatkozata után kabinetfőnöke arról beszélt, hogy megkezdődik a hatalom átadásának folyamata.

 

Sokan nem ismerik el Bolsonaro vereségét

 

A választás végeredménye után Bolsonaro hívei teherautókból blokádokat hoztak létre, több autópályán akadályozzák a forgalmat. A rendőrség közölte, hogy eddig több mint 300 útzárat számolt fel, de 267 még mindig áll. São Paulo nemzetközi repülőteréről több tucat járatot kellett törölni, miután a tüntetők elvágtak egy kulcsfontosságú bekötőutat. Két állam kivételével minden államból jelentettek útlezárásokat, amelyek jelentős fennakadásokat okoztak és befolyásolták az élelmiszer-ellátási láncokat.

„Bárhol máshol a világon a vesztes elnök mostanra már felhívott volna és beismerte volna a vereséget” – mondta korábban Lula da Silva. Hozzátette, emiatt részben boldog, részben aggódik.

(Kiemelt kép: Jair Bolsonaro brazil elnök (k) először nyilatkozik a vasárnapi elnökválasztás óta a brazíliai Alvorada-palotában, 2022. november 1-jén.  Fotó: EVARISTO SA / AFP)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.