A baloldali-szocialista Lula legyőzte Bolsonarót Brazíliában

A Munkáspárt jelöltje, Luiz Inácio Lula da Silva történelmet írt azzal, hogy 51 százalékot szerzett a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro ellen. Egyrészt sohasem választották még meg brazilok volt elnököt ismét, harmadik terminusra, másrészt sohasem küldtek el az elnöki székből egy terminus után úgy embert mint Bolsonarót. Utóbbi még nem nyilatkozott arról, elfogadja-e az eredményt.

2022. október 31., 06:48

Szerző:

Lezárult a brazíliai kormányzó- és elnökválasztás második fordulója vasárnap, a szavazatok összesítése után kiderült, azt nem Jair Bolsonaro jelenlegi, szélsőjobboldali elnök, hanem a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva - derült ki az eredményeket folyamatosan nyomon követő legfelsőbb választási bíróság honlapjáról.

A voksok 100 százalékos feldolgozottsága mellett Bolsonaro 49,1, míg Lula da Silva 50,9 százalékot szerzett. A baloldali jelölt hagyományos szavazóbázisának számító területekről általában később érkeztek be az összesítések, így Bolsonaro előnye folyamatosan csökkent, míg az elején még ő vezetett.

Lula már meg is köszönte a bizalmat híveinek, akik országszerte tánccal és hangos énekléssel ünnepelték a 2002 és 2011 között az országot már kormányzó baloldali elnök visszatérését. Beszédében a szegények felemelése mellett az ország újraegyesítését is megígérte.

A győztes jelöltnek szinte azonnal gratulált Joe Biden amerikai elnök is, aki megígérte, szorosan együtt fog dolgozni Brazília új első emberével.

Az október elején tartott első fordulóban Lula da Silva a szavazatok 48,42 százalékát, míg Bolsonaro 43,2 százalékát kapta. Tekintettel arra, hogy akkor egyik elnökjelölt sem szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát, kiírták a második, egyben utolsó fordulót, ahol a győztesnek elég megszereznie az egyszerű többséget.

Függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást, az idei megmérettetés példátlan - mutattak rá elemzők. Ugyanis ha Bolsonaro  az első olyan hivatalban lévő államfő, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát második ciklusra. Más szempontból is történelmi az eredmény, hiszen a több mint 60 millió szavazatot szerző Lula így a történelemben először harmadszorra is beülhet az elnöki székbe.

A több mint 150 millió brazil választópolgár a leendő államfő személyén kívül az ország 12 államának kormányzójáról is döntött. Noha az elnöki széket Lula szerezte meg, a legtöbb államban mégis Bolsonaro hívei foglalhatják el ezeket a helyeket, és a Kongresszusban is a most leváltott elnöké lesz a többség.

A hatalmas Brazília az egyetlen a világon, ahol teljesen gépesítették a szavazás folyamatát, így a végleges eredmények az urnazárást követően néhány órán belül megvannak.

(Kiemelt kép: A megválasztott brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva győzelmi beszéde előtt 2022 október 31-én. Fotó: Suamy Beydoun / AGIF / AGIF via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.