Bolsonaro helyett az alelnöke ismerte el választási vereségét

Három nappal a brazil elnökválasztás után alelnöke ismerte el végül szerdán Jair Bolsonaro elnök vereségét, miután az államfő még az előző napi beszédében is kerülte ezt. "Nincs már értelme a sopánkodásnak, és nincs miért panaszkodni sem" - jelentette ki Hamilton Mourao az O Globo című lap jelentése szerint.

2022. november 2., 18:30

Szerző:

Az elnökválasztáson győztes baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, Bolsonaro pedig 49,1 százalékot.

Mourao, aki a hadsereg tábornoka volt korábban, kijelentette, hogy szerinte nem történt választási csalás. Bolsonaro a választás előtt többször kétségbe vonta a voksolási rendszer hitelességét, és utalt arra, hogy nem ismeri el majd az eredményt, ha veszít.

Bolsonaro többezer híve még szerdán is követelte a területi katonai parancsnokságok előtt, hogy a hadsereg avatkozzon be a hatalomátadásba. Ezenkívül tüntetők újra úttorlaszokat emeltek számos helyen az országban, a tagállamok mintegy felében. Az elmúlt napokban is voltak hasonló demonstrációk, bár létszámuk egyre csökken.

(Kiemelt kép: Jair Bolsonaro brazil elnök a vasárnapi elnökválasztás óta először nyilatkozik a brazíliai Alvorada-palotában, Brazíliában, 2022. november 1-jén. Fotó: AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.