Éjféltől lezárják Párizst, vidékre menekülnek a lakók

Legalább négy hétre lezárják a francia fővárost. Nem ez az első hasonló alkalom, a vidéken élők már türelmesebbek az érkező párizsiakkal. Az egyik elegáns üdülőhelyen a lezárások alatt megduplázódott a lakosság.

2021. március 19., 17:47

Szerző:

Tömegesen hagyták el az emberek Párizst pénteken az éjfélkor életbe lépő harmadik lezárás előtt: az állami vasúttársaság (SNCF) honlapján a kevésbé fertőzött régiókba induló vonatokra minden jegy elkelt, a fővárosból kivezető autóutakon pedig a déli órákra rekordméretű dugók alakultak ki – írja az MTI. Az SNCF közlése szerint Párizsból 20 százalékkal többen foglaltak jegyet péntekre, mint általában, a legtöbben Bordeaux-ba, Lyonba, Marseille-be, Rennes-be és Nantes-ba indulnak.

A vasúttársaság szóvivője szerint Bretagne-ba, délnyugatra vagy Lyonba induló vonatokon nincs több hely péntekre, jelezve, hogy az elmúlt hetekben péntekenként csak 60-70 százalékban teltek meg a vonatok. Az SNCF nem indít plusz vonatokat, de esetenként vizsgálja, hogy mely vonatokhoz érdemes több vasúti kocsit kapcsolni. 

A közutakon is reggel óta az átlagosnál élénkebb a forgalom, s délre több helyen dugók alakultak ki: kora délután több mint 250 kilométeres dugó volt a főváros körül, amely az átlagos duplája, s a hatóságok még nagyobb torlódásokra számítanak a késő délutáni órákban.  

Hasonló helyzet alakult ki Párizsban az előző két lezárás előtt is, októberben az utolsó esti csúcsforgalmi időben 734 kilométeres dugó volt a Párizsból kivezető utakon. Jelentős különbség azonban az előző lezárásokhoz képest, hogy a vidéki országrészben élők megértőbbek a fővárosból hozzájuk menekülőkkel.

Az Atlanti-óceán partján található La Baule elegáns üdülőhely az egyik legkedveltebb célpontja a párizsiaknak. Az alig 18 ezer lakosú városban az előző lezárások alatt megduplázódott a lakosság.

Ha betartják az egészségbiztonsági szabályokat, semmi probléma, hogy jönnek – mondta egy kereskedő, aki kifejezetten örül, hogy turisták érkeznek a városba.

Anne-Claude Crémieux, a párizsi Raymond Poincaré kórház infektológiai osztályának orvosa szerint a párizsiak exodusa nem fogja növelni a fertőzésveszélyt más régiókban, miután a vírus szinte kizárólag zárt térben terjed. Ha az emberek tágabb helyeken szeretnének lenni, ahol a szociális kapcsolatok kevésbé erősek, miért ne – mondta a szakember.    

A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, péntek éjféltől lép életbe a lezárás, legalább négy hétre, a korlátozások azonban rugalmasabbak lesznek az előző két lezáráshoz képest. A lakhelyet el lehet hagyni időkorlát nélkül, de csak előre kitöltött igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek. Az iskolák mindenhol nyitva maradnak, a 16 megyében viszont csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki. A lezárás mintegy 20 millió franciát érint, az ország lakosságának csaknem harmadát.

(Kiemelt kép: Egy járókelő sétál maszkban egy bezárt férfi ruházati bolt előtt Párizsban 2021. március 19-én. Fotó: EPA | Ian Langsdon)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.