Lelőtték az ecuadori tévéostromot vizsgáló ügyészt

César Suárez az ecuadori bűnbandák sokadik áldozata, egyelőre nem világos, hogy a tévéstúdió miatti vizsgálat vagy más miatt likvidálták az ügyészt.

2024. január 18., 12:24

Szerző:

Lelőtték César Suárez ügyészt az ecuadori Guayaquil városban – írta meg a Telex. A bandaháborúk káoszába süllyedt dél-amerikai országban fegyverekkel hadakozó bűnözők foglalták el az egyik legnagyobb ecuadori tévécsatorna, a TC Televisión stúdióját. Az agressziót még legalább 10 percig élőben közvetítették a helyszínről. A BBC szerint nem világos, hogy a vizsgálatnak köze van-e Suárez megöléséhez.

A rendőrség közlése szerint a stúdió megtámadása után minden alkalmazottat sikerült kiszabadítani, 13 embert letartóztattak és minden fegyvert elkoboztak a támadóktól. A támadók lábon lőttek egy operatőrt, egy másik dolgozónak pedig eltörték a karját.

Az ügyet vizsgáló ügyészt autójában lőtték le, amint épp hivatalába tartott. A helyi média képeket is bemutatott a golyók lyuggatta kocsiról. Suárez egy nappal halála előtt még interjút adott az El Universo lapnak, mondván nem kapott rendőrségi védelmet annak dacára, hogy 13 támadót is kihallgatott már – olvasható a cikkben.

Ecuador a bűnözés fellegvára

Ecuador történelmileg viszonylag biztonságos és stabil ország volt Latin-Amerikában, de az erőszakos bűnözés közelmúltbeli növekedése – amelyet a drogkartellek növekvő jelenléte táplál – az idei elnökválasztási kampány központi kérdése volt.

Egy bandavezér szökése után szabadult el igazán a pokol, bár a tavalyi elnökválasztás egyik jelöltjét már megölte egy bűnbanda. Daniel Noboa elnök 60 napos szükségállapotot hirdetett, tömeges fogolyszökések történtek, és a rendvédelmi dolgozók sokaságát rabolták el. Az állam 22 drogkereskedő bandát nyilvánított terrorszervezetté, és bevetette a hadsereget. 

A dél-amerikai ország tavaly novemberben megválasztott új elnöke, Daniel Noboa már hétfőn 60 napos szükségállapotot hirdetett, majd kedden egy újabb rendelettel "a belső fegyveres konfliktus fennállását" deklarálta, terrorista csoportnak minősített húsz kábítószer-csempész bandát és felhatalmazta a fegyveres erőket, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, a nemzetközi humanitárius jog keretein belül „semlegesítsék" ezeket a bűnözői csoportokat – írt a Népszava a drogbandák fogságában Ecuador című cikkben.

Az ecuadori helyzet nemzetközi szinten is aggodalmakat kelt. Peru a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett az Ecuadorral határos, több mint 1400 km-es határ melletti valamennyi régióban. Kína szerdán felfüggesztette ecuadori külképviseleteinek tevékenységét. Az amerikai külügyminisztérium is „rendkívül aggódik” az erőszak és túszejtés miatt, és szoros kapcsolatban áll Daniel Noboa elnökkel és az ecuadori kormánnyal (...), készen arra, hogy „segítséget nyújtson".

(Kiemelt kép: A TC Televisión stúdió munkatársait fegyveresek a földre kényszerítették. Forrás: Policía Ecuador X)