Kampányrendezvényen gyilkolták meg az ecuadori elnökjelöltet

Az ötgyermekes Fernando Villavicencio egy autóba szállt le, amikor célzott lövésekkel kioltották az életét.

2023. augusztus 10., 08:36

Szerző:

Lelőtték a közelgő ecuadori elnökválasztás egyik jelöltjét egy nyilvános kampányrendezvényen. Fernando Villavicencio éppen egy autóba szállt be, amikor egy férfi fejbe lőtte – írja a BBC. Villavicencio házas és öt gyermek édesapja volt, egyike a nyolc jelöltnek a választás első fordulójában.

Guillermo Lasso jelenlegi elnök már nem indul újra a választáson, de megesküdött, hogy a bűncselekmény nem marad büntetlenül. Az mindenesetre biztos, hogy az elkövetőt már nem tudják felelősségre vonni, mivel őt a biztonságiak meglőtték, és később belehalt sérüléseibe. Szemtanúk szerint az 59 éves Villavicenciót háromszor lőtték meg. Az elnökválasztás első fordulóját augusztus 20-án tartják.

A múlt hónapban Lasso három tartományban rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, miután a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozható gyilkosságok sora történt. A biztonság mellett Villavicencio kampánya a korrupció elleni küzdelemre épült.

Ecuador történelmileg viszonylag biztonságos és stabil ország volt Latin-Amerikában, de az erőszakos bűnözés közelmúltbeli növekedése – amelyet a drogkartellek növekvő jelenléte táplál – az idei elnökválasztási kampány központi kérdése volt.

(Kiemelt kép: Fernando Villavicencio ecuadori elnökjelölt meggyilkolása utáni pillanatok egy kampányrendezvényen. 2023.08.09. Forrás: STRINGER / AFP)