Ron DeSantis visszalép az elnökjelöltségtől Donald Trump javára

Kiszáll a republikánus elnökjelöltségért zajló versenyből Ron DeSantis, és Donald Trumpot támogatja.

2024. január 22., 07:53

Szerző:

A politikus megfogalmazása szerint nem várhatja el önkénteseitől, akik kampányában dolgoznak, hogy idejüket és anyagi lehetőségeiket rá áldozzák, ha Donald Trumppal szemben „nem látszik a győzelem felé vezető világos út”. Donald Trumppal kapcsolatban úgy fogalmazott, világos számára, hogy a republikánus előválasztásokon részt vevő szavazók a volt elnöknek akarnak újabb lehetőséget adni, és megjegyezte, hogy a volt elnökkel fennálló nézeteltérései ellenére is világos, hogy Donald Trump magasan felülmúlja a hivatalban lévő elnököt, a demokrata párti Joe Bident. Azt is hozzátette, hogy folytatja a munkát Floridában, ahol „példát mutatnak az ország számára”.

Donald Trump közleményben reagált, amelyben köszönetet mondott Ron DeSantisnak a támogatásért.

Florida kormányzója hivatalosan tavaly júniusban jelentette be indulását az elnökjelöltségért, mint Donald Trump legkomolyabb párton belüli kihívója, támogatottsága viszont folyamatosan lemorzsolódott.

A két politikus között az előválasztási kampány során komoly szócsaták voltak, élesen bírálták egymást. A döntés bejelentése után megszólalt politikai elemzők úgy vélekedtek, hogy Ron DeSantis beállása Donald Trump mögé egyenesebbé teheti a volt elnök útját a hivatalos republikánus elnökjelöltség felé.

Ron DeSantis kampányának felfüggesztése után, Donald Trumpnak egyetlen jelentős párton belüli kihívója maradt Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, korábbi ENSZ-nagykövet személyében. A posztra Donald Trump elnökként jelölte Nikki Haley-t.

Az amerikai előválasztási verseny január 22-én Iowa államban kezdődött jelölőgyűlésekkel, amelyeken Donald Trump magabiztosan győzött

„Régóta várt győzelem” – írta akkor Orbán Viktor közösségi oldalán. 

Orbán és Trump régóta szoros kapcsolatot ápolnak egymással, a volt amerikai elnök nagyon megbecsüli a magyar kormányfőt, mint erős és határozott politikust. Orbán már azzal is büszkélkedhet, hogy az amerikai Trump-ellenes republikánusok kampányolnak ellene, mivel attól tartanak, hogy az amerikai demokrácia is olyan lesz, mint a magyar. 

Június elejéig minden amerikai államában megrendezik az előválasztásokat, amelyeket nyáron követnek az országos jelölő konvenciók. A republikánusok július 15. és 18. között tartják a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban, míg a demokraták augusztus 19. és 22. között Chicagóban véglegesítik elnökjelöltjüket.

(Kiemelt képünk: SUZANNE CORDEIRO / AFP)