Összeállt Trump republikánus kihívóinak listája

Donald Trump toronymagasan vezet a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségéért folyó versenyben, ahol Ron DeSantis, Florida kormányzója lesz majd a legfontosabb kihívója.

2023. július 11., 13:34

Szerző:

A 2024. novemberi elnökválasztás előtt a két nagy párt hagyományosan előválasztás útján választja ki saját jelöltjét. A jelölteknek delegáltakat kell nyerniük az ország államaiban tartott előválasztásokon, hogy aztán pártjuk nyári nagygyűlésein (nemzeti konvencióin) hivatalosan is megkapják a jelöltséget – áll a telex.hu összefoglalójában.

Az előválasztási folyamat hivatalosan csak 2024 februárjában kezdődik, de a komolyan vehető jelölteknek jóval korábban be kell dobniuk a nevüket a kalapba, annál is inkább, mert idén nyár végén már megtartják az első tévévitát is az aspiránsok között. Így mostanra már kezd felállni a szinte véglegesnek tekinthető mezőny a republikánusoknál.

Februárban csak néhány százalék volt a különbség Trump és legerősebbnek tartott ellenfele, Ron DeSantis között. Azóta azonban a floridai kormányzó nemhogy nem tudta utolérni Trumpot, de balul elsült kampányrajtja után csak még távolabb került tőle. A FiveThirtyEight összesítése szerint a volt elnök most 52,2, DeSantis 23,3 százalékon áll, a többiek jóval lemaradva, egy számjegyű támogatottsággal követik őket.

DeSantis gyengélkedése nyomán azonban kihívók sora jelent meg a mezőnyben, többek között Trump volt alelnöke, Észak-Dakota dúsgazdag kormányzója és a republikánusok egyetlen fekete szenátora is bejelentette indulását. Trump tetemes előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik, és a legtöbb elemző szerint a megosztott mezőny is neki kedvez. Az első előválasztásokig azonban még több mint fél év van hátra, a volt elnök súlyos jogi problémái pedig bonyolíthatnak a helyzetén.

(Kiemelt képünk: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)