Bolsonaro nem ismeri el a vereséget, bezárkózott az elnöki palotába

Bolsonaro a kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer. Luiz Inácio Lula da Silva azonban mindössze 51 százalékkal nyerte meg a választást, Bolsonaro még nem fogadta el a vereséget, lapértesülések szerint pedig családjával együtt bezárkózott az elnöki palotába. Izgalmas napoknak nézünk elébe. 

2022. október 31., 16:04

Szerző:

 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Munkáspárt jelöltje, Luiz Inácio Lula da Silva történelmet írt azzal, hogy 51 százalékot szerzett a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro ellen. Egyrészt sohasem választották még meg brazilok volt elnököt ismét, harmadik terminusra, másrészt sohasem küldtek el az elnöki székből egy terminus után úgy embert mint Bolsonarót. Utóbbi

még nem nyilatkozott arról, elfogadja-e az eredményt. 

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki tegnap éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből: „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

A rejtélyes üzenetet sokféleképpen lehet értelmezni, és a feszültség egyre nő, mivel

Bolsonaro a választási kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer.

Ha tényleg így döntene, azzal súlyos politikai válsághelyzetet idézne elő, legfőbb támogatójához, Donald Trumphoz hasonlóan – írja a 444.hu. Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

A Guardian gyűjtése szerint Bolsonaro számos fontos szövetségese ismerte el legitimnek az eredményt, ugyanakkor maga az elnök és kulcspozíciókba emelt fiai nem szólaltak meg. 

A helyi média szerint bezárkóztak az elnöki palotába.

(Kiemelt képünk: Jair Bolsonaro brazil elnök sétál a brazíliai Alvorada-palotában 2022. október 31-én, egy nappal az elnökválasztás után. A helyzet feszült mivel a hivatalban lévő elnök még mindig nem szólalt meg, miután - 49 százalékkal 51 ellenében - elvesztette az elnökválasztás második fordulóját a veterán baloldali Luiz Inacio Lula da Silva ellen. Ez volt a legszorosabb eredmény azóta, hogy Brazília 1964-1985-ös katonai diktatúrája után visszatért a demokráciához. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

 

Az Európai Uniónak (EU) védenie kell külső határait, csak a valódi menekülteket kell befogadnia – hangsúlyozta Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció Varsói Csúcs (Warsaw Summit) című konferenciáján szombaton lejátszott videóüzenetében.

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba – közölte az észt védelmi minisztérium szombaton.