Bolsonaro nem ismeri el a vereséget, bezárkózott az elnöki palotába

Bolsonaro a kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer. Luiz Inácio Lula da Silva azonban mindössze 51 százalékkal nyerte meg a választást, Bolsonaro még nem fogadta el a vereséget, lapértesülések szerint pedig családjával együtt bezárkózott az elnöki palotába. Izgalmas napoknak nézünk elébe. 

2022. október 31., 16:04

Szerző:

 

Mint arról korábban beszámoltunk: a Munkáspárt jelöltje, Luiz Inácio Lula da Silva történelmet írt azzal, hogy 51 százalékot szerzett a szélsőjobboldali elnök, Jair Bolsonaro ellen. Egyrészt sohasem választották még meg brazilok volt elnököt ismét, harmadik terminusra, másrészt sohasem küldtek el az elnöki székből egy terminus után úgy embert mint Bolsonarót. Utóbbi

még nem nyilatkozott arról, elfogadja-e az eredményt. 

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki tegnap éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből: „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

A rejtélyes üzenetet sokféleképpen lehet értelmezni, és a feszültség egyre nő, mivel

Bolsonaro a választási kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer.

Ha tényleg így döntene, azzal súlyos politikai válsághelyzetet idézne elő, legfőbb támogatójához, Donald Trumphoz hasonlóan – írja a 444.hu. Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

A Guardian gyűjtése szerint Bolsonaro számos fontos szövetségese ismerte el legitimnek az eredményt, ugyanakkor maga az elnök és kulcspozíciókba emelt fiai nem szólaltak meg. 

A helyi média szerint bezárkóztak az elnöki palotába.

(Kiemelt képünk: Jair Bolsonaro brazil elnök sétál a brazíliai Alvorada-palotában 2022. október 31-én, egy nappal az elnökválasztás után. A helyzet feszült mivel a hivatalban lévő elnök még mindig nem szólalt meg, miután - 49 százalékkal 51 ellenében - elvesztette az elnökválasztás második fordulóját a veterán baloldali Luiz Inacio Lula da Silva ellen. Ez volt a legszorosabb eredmény azóta, hogy Brazília 1964-1985-ös katonai diktatúrája után visszatért a demokráciához. Fotó: EVARISTO SA / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.