Betört a negyedik hullám a franciákhoz, Európa legszigorúbb korlátozásait vezetik be

Franciaország 45 ezer eurós (16 millió forint) pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik megszegik a szabályokat. 

2021. július 20., 09:33

Szerző:

Franciaországba betört a negyedik hullám, ezért a francia kormány visszatér a korábbi korlátozásokhoz, melyek jelenleg Európa legszigorúbbját is jelentik. Gabriel Attal francia kormányszóvivő a kabinetülést követően hétfőn este jelentette be, hogy még aznap változtat a francia kormány a koronavírus-elleni védekezés eddigi stratégiáján és többi között meghatározatlan ideig mérsékelt összegű bírságokat alkalmaznának a szabályt szegőkkel szemben – derült ki Franciaország kormányzati oldalán

A nyár első felében valamennyi európai ország könnyített a vírusvédekezési intézkedéseken. Miután a delta-variáns megjelent Európában Franciaországban is idő kérdése volt, hogy lépéseket tesznek a megfékezésére. Gabriel Attal bejelentette, azzal hogy visszatérnek a tavaly augusztus elején bevezetett intézkedésekre,

a többi országhoz képest Európa legszigorúbb korlátozását vezetik be. 

Eszerint kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozóknak, illetve számos helyre csak oltási igazolvánnyal léphetnek be: ilyen a szórakozás, az étterem, de vonatra és repülőre sem mehetnek enélkül. Azok, akik megszegik a tervezett szabály szerint 45 ezer eurós (16 millió forint) pénzbüntetést kapnak, ennek az összege progresszíven növekedni fog, ha valaki újra rajtakapják. Jelenleg a pénzbüntetés 1500 euró (540 ezer forint).

A kormányzati intézkedések része az is, hogy a koronavírusra pozitívan tesztelt személyeknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A kormányszóvivő kiemelte, a hétfőtől életbe lépett korlátozások értelmében a hatóságok razziázni fognak a többi között a boltokban, éttermekben. Az érintetteknek azonban 3 hétig tartó türelmi időt adnak  . Ez alatt nem fognak büntetést kiszabni a hatóságok.

Korábban írtunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken jelentette be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy Magyarország is lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, és – Emmanuel Maron francia elnök hasonló bejelentése után – kötelező lesz a koronavírus-elleni védőoltás felvétele a magyar egészségügyi- és szociális dolgozóknak.

Arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Orvosi Kamara teljes mellszélességgel kiáll a kormány egészségügyi dolgozókat érintő döntése mellett. A döntés azonban jelentősen megoszlik az érintett dolgozók körében. Az Egészségügyi dolgozók nevezetű Facebook-csoportból és a 168 Zacher Gábor toxikológussal készített interjújából is kiderül, hogy sokan felháborodtak és miután egyik vakcinában sem bíznak, ezért ha kirúgják őket, olyan országba mennek, ahol nem lesz kötelező az oltást felvenni egészségügyi dolgozóként. 

(Kiemelt kép: Maszkot viselő utasok a bretagne-i vasútállomáson 2021. július 1-jén. Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.