Kötelező oltás: óriási a felháborodás az egészségügyi dolgozók körében

Zacher Gábor viszont egyetért a döntéssel. 

2021. július 17., 08:00

Szerző:

Megoszlanak a vélemények az egészségügyi dolgozók körében arról, hogy a kormány kötelezővé teszi az oltást számukra. Egyesek egyetértenek vele, mások fel vannak háborodva. A szakemberek egyébként várták a döntést. Azt egyelőre nem tudni, hogy hányan fogják elhagyni a pályát az intézkedés miatt, de nagy feladata lenne most az infektológusoknak, meggyőzni a kétkedőket. 

„Az egészségügyben százszázalékos átoltottság kell” – jelentette ki Zacher Gábor főorvos a 168-nak reagálva azzal kapcsolatban, hogy a kormány kötelezővé teszi a koronavírus elleni vakcinát az egészségügyi dolgozók számára. Szerinte épp itt volt az ideje ennek, mert ha a dolgozók nem jöttek rá maguktól az oltás fontosságára, muszáj őket más eszközökkel rávenni a felelős döntésre. „Ha az egészségügyi dolgozók kidőlnek a sorból, a következő hullámban nem lesz, aki ellátja a betegeket” – érvelt.

Orbán Viktor péntek reggel bejelentette a Kossuth Rádióban, a magyar kormány kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozóknak. A miniszterelnök azt is közölte, az egészségügyben a jövőben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát a vakcinával. A kijelentése azonnal nagy felháborodást váltott ki, ugyanis még az egészségügyi rendszerben is bőven vannak olyanok, akik nem kérnek egyik oltásból sem. 

Az Egészségügyi dolgozók nevezetű Facebook-csoportban többen azt írják, a vakcinák kötelezővé tétele a pályájuk elhagyására kényszeríti őket. Sokan kísérleti szereknek tartják ezeket az oltóanyagokat, és nem szeretnék vállalni a kockázatokat, mások az egészségügyi rendszer összeomlasztására tett újabb kísérletet vélik látni a kormány határozata mögött. Vannak olyanok is, akik viszont teljesen egyetértenek, mondván, az egészségügyi dolgozók a koronavíruson kívül több más betegség ellen is kapnak kötelező védőoltást. „Kiemelten veszélyes környezetben dolgozók ne hisztizzenek, váltsanak munkahelyet, ha nem akarják felvenni a vakcinát” – írta egyikük.

Magyarországon az egészségügyi rendszer a járvány óta és attól függetlenül is nehéz időszakát éli, az egészségügyi intézményeknek állandó munkaerőhiánnyal kell megküzdeniük. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése szerint a válaszadó egészségügyi dolgozók ötöde elhagyná a szakmát. Ennek oka leginkább az, hogy nem fizetik meg őket rendesen, és gyakran embertelen munkakörülmények között kell dolgozniuk, illetve a tavasszal bevezetett új szolgálati jogviszony. A módosítással ugyanis megszűnt az ápolók és nővérek közalkalmazotti státusza, emiatt könnyebb őket elbocsátani és kisebb végkielégítésre jogosultak. A kötelező vakcinára vonatkozó rendelet tovább élezi a feszültségeket, így felmerül a kérdés, hogyan hat ez az egészségügyi rendszer amúgy is törékeny felépítésére.

A 168 további egészségügyi dolgozókat is megkérdezett az ügyben, a téma érzékenysége miatt nevük elhallgatását kérték. „Aki eddig kitartott a szakmája mellett, és belement az új, nem túl kedvező szolgálati jogviszonyba, az most a még nagyobb nyomás hatására azt mondja: ennyi volt, nincs tovább” – nyilatkozta lapunknak egy szakasszisztens. Szerinte nem kényszeríthetik rá senkire az oltást. Elmondta, ő már korábban átesett a víruson, és bizonyítottan magas az ellenanyaszintje, így az oltást mindeddig nem vette fel. Azt is elárulta, ha minden kötél szakad, maximum a kínai vakcinával hajlandó beoltatni magát, mert az a legrégebbi, bejáratott metódus alapján működik. „A megélhetésem forog kockán” – tette hozzá, utalva arra, hogy nem szeretne meghajolni a döntés előtt.

„Néhány kollégámmal már beszéltem erről, ők velem együtt oltatlanok, és bizony nem kívánnak ilyen feltételek mellett maradni” – mondta egy másik, mentőtisztként dolgozó nő. Hozzátette, sokan azért nem szeretnék egyik vakcinát sem, mert nem tartják őket elég biztonságosnak és nem ismernek róluk elegendő adatot. „Felmondani nem szeretnék, de ha kirúgnak, akkor külföldre kell mennem, ott legalább még nem kötelező a vakcina” – jegyezte meg.

Koronav?rus ? Olt?s Nagyk?ll?ban

Beoltanak egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton, 2021. május 29-én. Fotó: Balázs Attila / MTI

A vélemények azonban megoszlanak, nem mindenki utasítja el teljes mértékben a kormány döntését. A Semmelweis Egyetem szülésznőként gyakornokoskodó egyik hallgatója például úgy látja, minden egészségügyi dolgozónak be kellene oltatnia magát. Ahogy a 168-nak mondta: „Folyamatosan, közvetlenül a betegekkel érintkezünk, és ezzel akaratlanul is veszélyeztetnek minket, illetve mi is őket, valamint egymást is.” Megjegyezte, vannak más kötelező védőoltások is, amelyek szükségességét senki nem kérdőjelezi meg. Ennek ellenére nem biztos abban, hogy bárkit etikus a vakcinák felvételére kötelezni.

„Nem tartom okosnak azt az egészségügyi dolgozót, aki nem veszi fel az oltást, de sajnálom azokat, akik nem bíznak az oltóanyagban, és emiatt kell elhagyniuk a pályát” – hangsúlyozta.

Várták a szigorítást

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke kérdésünkre válaszolva leszögezte, a Kamara már várta a szigorítást, mert mindeddig az egészségügyi dolgozók is terjeszthették a betegséget. Szerinte nem etikus az, hogyha valaki egy másik betegség kezelése közben pont az egészségügyi központban egy ott dolgozótól kapja el a koronavírust.

„Egy jól képzett dolgozónak meg kell értenie, hogy köteles a szakmai esküben is szereplő »nem ártani elv« alapján cselekedni” –fogalmazott. Hangsúlyozta, nagyon fontos morális kérdés, hogy ne ártsanak akaratlanul az ellátottaknak. Kiemelte, a százszázalékos beoltottság elérésére kell törekedni mindenhol a betegellátásban. Hozzátette, a dolgozóknak eddig is kellett oltási könyvvel rendelkezniük, így ez a rendelkezés egyáltalán nem új keletű.

Az elnöktől azt is megtudakoltuk, milyen mértékű felmondási hullámra számít az egészségügyi ellátásban ennek hatására, illetve mi erre a megoldás. Balogh Zoltán azt felelte, egyelőre nem tudja, mennyien szándékoznak távozni a pályáról a kötelező vakcinák miatt, de az információhiányt és a bizalmatlanságot tartja a legnagyobb gondnak. Szerinte a magyar infektológus szakembereknek kellene az embereket meggyőznie a témában, és ennek segítségével lehetne legyűrni az ellenállást.

A 168 az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ) is kereste az ügyben, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

(Kiemelt kép: Bugarin-Horváth András háziorvos beolt egy nőt az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával ibrányi háziorvosi rendelőjében, 2021. június 13-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

 

 

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.