Egészségügyi törvénymódosítás: Nem hittük, hogy ezt meg merik velünk csinálni

„Ekkora gyomrost a rendszerváltás óta nem kaptunk, mint ez volt” – mondta az egyik magyar ápoló a Deutsche Welle riportfilmjében. 

2021. május 24., 13:29

Szerző:

A Deutsche Welle forgatott riportfilmet magyar ápolókkal, akik arról beszéltek, hogy hogyan érintette szakmájukat és saját helyzetüket az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, ami koronavírus-járvány harmadik hulláma idején lépett hatályba – írja a 444.hu. A módosítással megszűnt az ápolók és nővérek közalkalmazotti státusza, emiatt könnyebb őket elbocsátani, kisebb végkielégítésre jogosultak, akár két évre áthelyezhetőek más intézményekbe, és engedélyköteles lett a másodállás vállalása is. A riportban ketten szólalnak meg, Szilaj Krisztina és Sebestyén Gábor, akik évtizedek óta dolgoznak a magyar egészségügyben.

„Március elsején ültem a munkahelyemen, és az egész napom arról szólt, hogy próbáltam a könnyeimet visszanyelni. 34 év, 4 hónap és 6 nap után (...) én azt éreztem, hogy gyakorlatilag elpöcsköltek” – mondta Szilaj Krisztina, aki arról is beszélt, hogy leginkább az zavarta, hogy semmiféle párbeszéd nem előzte meg a változásokat, egyszerűen letették eléjük az új szabályokat, amit vagy elfogadnak, vagy feladják az állásukat. Ráadásul sok fontos részlet, például a pótlékok, a szabadságok vagy a kirendelés szabályozása pontatlanul volt megfogalmazva a törvényben, nem lehetett pontosan tudni, mire számíthatnak.

„A folyamattal kapcsolatosan az a véleményem, hogy ekkora gyomrost a rendszerváltás óta nem kaptunk, mint ez volt. (...) Nem hittük el, hogy ebben az időpontban ezt meg merik velünk csinálni” – mondta Sebestyén Gábor, ápolási vezető. Ő végül aláírta a szerződést, mert szereti azt a helyet, ahol dolgozik, és nem akarta cserbenhagyni a kollégáit. Ők közösen döntöttek az aláírás mellett.

A riportból kiderül az is, hogy Krisztina ugyanakkor nem fogadta el az új szabályokat, és távozott. Később azonban szeretett volna visszamenni, és felajánlotta, hogy vállalkozói formában újra visszatér az intézménybe, de ezt nem tették neki lehetővé. Azóta hétvégente önkéntesként dolgozik egy budapesti Covid-osztályon.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint, ha vége lesz a járványnak, nagyon sokan fognak felmondani. Ennek oka az is, hogy az ápolók tavaly ugyan kaptak egy egyszeri nagyobb jutalmat, de sokak bére nem nőtt a törvénymódosítás hatására, sőt 5–10 százalékuk még kevesebbet is keres, mint a jogviszonyváltás előtt. A veszélyhelyzet meghosszabbításával ráadásul egyelőre törvény kötelezi az egészségügyi dolgozókat a maradásra, ami a FESZ elnöke szerint csak újabb problémákat fog szülni.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

Kiöntött egy patak kedden éjjel Gyöngyöspatán, elárasztotta az utcát és körbevett tizenöt házat a Hegyalja úton.