Kásler Miklós: Aki nem kap harmadik oltást, nem kezelhet beteget

Azt javasolják az orvosoknak, hogy a harmadik oltást mindenki más típusú vakcinából kapja.

2021. július 17., 11:42

Szerző:

Nem hagy sok választást az egészségügyi- és szociális dolgozóknak a magyar kormány. Az érintett ellátásban dolgozók minden tagjának, így a háttérszemélyzetnek is be kell oltatnia magát koronavírus-elleni védőoltással, akik nem teszik, őket nem engedik a betegek közvetlen közelébe – erről Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának a minisztere beszélt a HírTV pénteki Magyarország élőben című műsorában.

A miniszter ezt azután mondta, hogy Orbán Viktor az állami rádióban ugyanezen a napon bejelentette: augusztustól mindenkinek megnyílik a lehetőség a harmadik oltás felvételére, az egészségügyi dolgozóknak pedig kötelezővé teszik az oltást. 

A miniszter kitért arra, hogy miért kötelező érvényű lényegében minden egészségügyi dolgozó számára a koronavírus-elleni védőoltás felvétele: „Nem lehet a közvetlen betegellátásban résztvevőket szeparálni azoktól, akik a kórház működését biztosítják, ezért

akik nem veszik fel a harmadik oltást, olyan beosztást fog kapni, ahol a betegekkel nem találkozik” 

– hangsúlyozta.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Magyar Orvosi Kamara teljes mellszélességgel támogatja a harmadik oltást. Kásler Miklós ezt üdvözölte, majd arra a kérdésre, hogy az egészségügyben mekkora az oltáspártiak aránya hozzátette: jelenleg nagy arányban be vannak oltva az egészségügyben dolgozók, ezért reméli, hogy akik az első két oltást is felvették, ők a harmadikra is hajlanak. 

Azt javasolják az orvosoknak, hogy a harmadik oltást mindenki más típusú vakcinából kapja, mint amivel eredetileg beoltották:

így például aki mRNS-vakcinát kapott elsőre, az kapjon vektor alapút vagy elölt vírust. Így például aki Pfizert kapott, annak Szputnyikot, AstraZenecát vagy Sinopharmot ajánlhatnak fel.

(Kiemelt kép: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.