Reagált a Magyar Orvosi Kamara a kötelező oltás bevezetésére

Határozott véleményük az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus-oltásáról.

2021. július 16., 11:34

Szerző:

Fontosnak tartja és üdvözli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a koronavírus-oltás kötelezővé tételét az egészségügyben dolgozók számára. A MOK azután írta meg a közleményét a hivatalos oldalán, hogy Orbán Viktor a pénteki szokásos Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyaroroszág! című műsorában bejelentette: kötelezővé teszik az oltást az egészségügyi dolgozók körében. 

Rövid pénteki közleményükben azt írták:

„az egészségügyi dolgozók átoltottságáról a Kamarának hivatalos adata nincs, de magasabb az átoltottság, mint a lakosság körében”.

Hozzátették azt is, hogy az egészségügyben dolgozók számára eddig is volt kötelező oltás. Példaként írták a hepatitis B oltást. Jelenleg ez az intézkedés biztosíthatja a betegeik és a kollégák védelmét. 

Korábban írtunk róla, hogy a koronavírus-elleni oltás kötelezővé tétele már az év januárjában felmerült. Akkor az Orvosi Kamara elnöke a Szabad Európának azt nyilatkozta, hogy semmi akadályát nem látja ennek a döntésnek. A MOK korábban is azt állította, hogy nem rendkívüli, ha egy munkáltató kötelezővé tesz egy oltást. „Most is vannak munkakörhöz kötött védőoltások. Ha például valaki ma Magyarországon vadőr akar lenni, be kell oltatnia magát veszettség ellen, és senki sem dolgozhat az egészségügyben, aki nincs beoltva hepatitis B ellen”, mondta a szakember. 

A kötelező koronavírus-oltás a napokban újra napirendre került. Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón újságírói kérdésre lengette be a hírt, hogy az előző napi kormányülésen már elkezdték megvitatni a kötelező oltás kérdését. Azt mondta, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék az oltást azokon a helyeken, ahol nem lehet anélkül dolgozni, mint például az egészségügyben. A döntést végül Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában be is jelentette. Az erről készült cikkünket itt tudja elolvasni. 

(Kiemelt kép: Háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját tatabányai rendelőjében, 2021. március 17-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.