Kötelező oltásról is dönthetnek, a részleteket Orbán Viktor közli

Pénteken a közrádióban mondja el a miniszterelnök, mire jutottak. Összefoglalónk a csütörtöki Kormányinfóról.

2021. július 15., 10:43

Szerző: ,

Három lényeges területről egyeztettek a szerdai kormányülésen – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón csütörtökön. Volt szó a harmadik oltás kérdéséről, a kötelező oltásról, illetve arról is, hogy növelni kell a 12–16 évesek körében az oltottságot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy még ma az operatív törzs tárgyal a harmadik oltás kérdéséről, ezért az arról szóló döntést Orbán Viktor fogja pénteken a közrádióban bejelenteni. A szerdai kormányülésen arról is beszéltek, hogy a vizsgálják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék azokon a helyeken az oltást, ahol nem lehet anélkül dolgozni, mint például az egészségügyben. 

A miniszter azt mondta, hogy a negyedik hullám már elkezdődött Európában is. Szerinte, hogy annak erőssége milyen lesz, az attól függ, hogy mennyien oltják be magukat. Ezért kellene úgy véli, a 60 és felettiek és a 12-16 év közöttiek körében kell növelni az oltottságot, ezt a kabinet ülésén is megállapították szerdán. Hozzátette, hogy a harmadik oltásról van egy tudományos álláspont és gyártói szempontok, illetve vannak politikai viták is. 

A miniszter szerint vannak, akik politikai haszonszerzés érdekében bizonyos vakcinákkal szemben bizalmatlanságot gerjesztenek, azonban ennek ellenére mindenkit arra kér, hogy ezt hagyja abba, ne tegye, hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetem kutatásából az derült ki, hogy minden Magyarországon használt oltóanyagnál megállapítható, hogy védettséget ad.

Kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a pedofilellenes törvény miatt elrendelt uniós kötelezettségszegési eljárás ügyében hivatalos levelet még nem kapott a magyar kormány, és Ursula von der Leyen sem kezdeményezett személyes találkozót Orbán Viktorral. Szerdán sajtóhírek szerint a miniszterelnök figyelmeztető levelet kapott az uniótól, amely a kötelezettségszegési eljárás első lépése lett volna. A miniszter szerint az EU különböző témákat kever össze, és a törvény miatt csúszik a helyreállítási tervünk elfogadása.

Arra a kérdésre, hogy mi a kormány véleménye arról, hogy az Európai Bizottság aktívan, gyorsan fellép az általa negatívan értékelt pedofilellenes törvény ellen. Gulyás Gergely erre azt mondta, ha az unió bele akar szólni más országok alkotmányának hatálya alá tartozó ügyekbe, törvényekbe, ezzel szétverheti a teljes szövetséget. Szerinte tisztázni kellene, hogy mi tartozik az uniós jog és mi tagállamok alkotmánybíróságainak hatáskörébe, „a pedofilellenes törvény egyértelműen olyan, amibe az EU nem szólhat bele” – jelentette ki a miniszter.

A sajtótájékoztató közben érkezett a hír, hogy Brüsszel elindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a sokakat felháborító gyermekvédelmi törvény miatt. Erre Gulyás Gergely annyit mondott: „Erre számítottunk, megmondták előre, majd most megkapjuk a hivatalos értesítést is”.

Jól kezeli a jegybank az inflációt

A miniszter a gazdaságot érintő kérdésekre is választ. A többi közt azt mondta, a kormány tárgyal az újabb többéves bérmegállapodásról. Ebben mint mondta, valószínűleg ismét rögzíteni fogják azt, hogy milyen ütemben csökkenjen tovább a szociális hozzájárulási adó a minimálbér emelésével összefüggésben. Az adóék csökkentése „jót tesz a gazdaságnak, minden felvetésre nyitottak, ami a költségvetési egyensúly megőrzése mellett csökkenti az állampolgárok terheit” – mondta Gulyás Gergely.

A kancelláriaminiszter szót ejtett arról is, hogy a gazdaság élénkítése inflációval jár, de a jegybank ezt tudja kezelni. Az infálció mértéke várhatóan 5,3 százalékos lesz. Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e bizonyos termékeknél áfacsökkentés, azt mondta: a kormány reméli, a jegybank kezeli a helyzetet. Szerinte ez mindenhol ezzel jár, de nem kell megijedni, mert nem hosszú távú folyamat, hanem egy átmeneti jelenség.

Az is kiderült, hogy a kormány nem tervezi a rekordon álló benzinár-csökkentését például az adótartalom csökkentésével. Gulyás Gergely úgy véli, főként a nemzetközi piac, valamint az olajár miatt van az áremelkedés, és mint mondta, a kormány ezzel nem tud mit kezdeni. Arra vonatkozóan.

Negyedik hullám és korlátozások

„A kormány készül a negyedik hullámra, és az ezzel járó esetlegesen újra bevezethető korlátozásokra” – jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ez a hullám nem lesz ugyanolyan, mint az eddigiek, mert a magyarok jó rész már be van oltva, védett. Akik nem oltottak, azokra lehet, hogy szigorúbb szabályok vonatkoznak majd, valószínűleg a védettségi igazolvány meglétéhez kötik majd a korlátozásokat. A miniszer azt is mondta, hogy a fővárosi antitestmérésnek nincs értelme, mert az is védett, akinek nincs antitestje.

Lecsap-e a kormány a budapesti repülőtérre?

Tárgyalnak a Budapest Airport megvásárlásáról, de ennél több részletet nem árult el Gulyás Gergely. Mint mondta, a kormánynak az a célja, hogy állami, de legalább magyar tulajdonban legyen a repülőtér. 

Oltási hajlandóság

A miniszter közölte, az oltási hajlandóság Magyarországon mostanra jelentősen csökkent, átlagosan naponta 2-3 ezer ember foglal oltásra időpontot. Kiemelte, versenyről már nincs szó, mert bőven elegendő vakcina áll rendelkezésre, és bárki rövid időn belül hozzá is férhet ezekhez.

A miniszter reagált arra is, hogy a Semmelweis Egyetem legfrissebb vizsgálata szerint a Sinopharm vakcinájával rendelkezők között nincs megfelelő szintű védettség. Szerinte az otlások között nincs szignifikáns különbség, de az biztos, hogy mindegyik ezredére csökkenti a betegség általi kockázatokat, és ezt kellene szem előtt tartani. Megjegyezte, a védettséget az antitest–mérés nem minden alanynál mutatja ki helytállóan.

Szóba került még a Romániába vakcináért utazó 700 magyar állampolgár kérdése. Gulyás Gergely szerint ez a szám semmiképpen nem nevezhető tömegnek, csupán egy jelenségnek, de a magyar kormány gondoskodni fog az igazolványuk elfogadásáról. A 12 év alattiak oltásáról továbbra sem született kormányzati döntés, ezt a kormány csak egy megfelelően biztonságos vakcina legyártásánál fogja tárgyalni. 

A 168 kérdései: védettségi igazolvány és a magyar vakcinagyár

A 168 azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy tervezi-e a kormány a magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolvány visszavonását azoktól, akik nem vették fel a második oltást, illetve arra is kíváncsiak voltunk, ez milyen módon történne. A miniszter azt felelte, a kormány nem hozott még ilyen döntést, de többször is beszéltek róla. Szerinte erre akkor érdemes visszatérni, ha a védettségi igazolványok használatának újra nagyobb jelentősége lesz és ismét több előnnyel fog járni. Megjegyezte, az eddigi tapasztalatok szerint nagy többségben beadatták maguknak a második dózist azok, akik az első adagot felvették.

Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy 2022 végére elkezdheti a termelést a magyar vakcinagyár. A 168 arról érdeklődött, ennek tükrében várhatóan mikor kerül forgalomba a magyar gyártmányú vakcina. Gulyás Gergely erre reagálva kifejtette, a decemberi termelés megkezdése esetén 2022 végén vagy 2023 elején lehet számítani a forgalomba hozatalra. Hozzátette, a gyár bérgyártásra is készül, ami azt jelenti, hogy a tervek szerint bármilyen vakcina gyártására alkalmas lesz.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.