Figyelmeztető levelet kap Orbán Viktor, 24 óra múlva indul a kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben

Már a levelet is megkaphatta a miniszterelnök.

2021. július 14., 15:49

Szerző:

Akár már csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a pedofilellenes törvény LMBTQ-emberekkel szemben diszkriminatívnak ítélt módosítása miatt – tudta meg magas szintű uniós forrásból az AFP hírügynökség. Már a múlt héten voltak hírek arról, hogy várhatóan mostanában fog lépni az unió. Közben még ma megkaphatja Orbán Viktor a figyelmeztető levelet, ami a kötelezettségszegési eljárás első lépése lesz.

Az értesülés szerint szerdán már el is küldték Orbán Viktornak azt a figyelmeztető levelet, amelyben értesítik az eljárás megindításáról. A levél a kötelezettségi eljárás első lépése, mielőtt esetleg az Európai Unió bírósága elé kerülne az ügy, illetve pénzügyi büntetést szabnának ki Magyarországra. Korábban Ursula von der Leyen bizottsági elnök kijelentette, az EU „minden bevethető eszközzel” élni fog a kifogásolt törvény eltörlésére vagy módosítása érdekében. 

Közben Varga Judit Facebook-bejegyzésben reagált a Magyarország és az unió közti konfliktusra, illetve arra, hogy a magyar helyreállítási tervet még nem bírálta el Brüsszel, holott 12 országét már igen. Az igazságügy miniszter a többi közt azt írt: „erőteljes nyomást helyeztek Magyarországra az uniós intézmények, hogy engedjük be az LMBTQ-aktivistákat a magyar iskolákba és óvodákba. Ki akarják kényszeríteni, hogy beengedjük a szexuális propagandát a gyermekeink közé. Most ezért húzódik a csomag elfogadása. A magyar helyreállítási csomaggal semmilyen gazdasági, szakmai problémájuk nem volt.”

Az igazságügyi miniszter Ursula von der Leyen szemére veti, hogy a helyreállítási alapról tartandó budapesti megbeszélésnek már az időpontja is megvolt, de erre szerinte a pedofil törvény módosítása miatt nem került sor. Varga Judit szerint „a magyar kormány nem kereste ezt a konfliktust. Egészen egyszerűen csak önazonosak, következetesek vagyunk, az igazat mondjuk, hiszen a jó ügy mellett állunk ebben a kérdésben is: a gyermekek és a szülők jogait védjük.”

Ugyanakkor az alapjog chartára hivatkozva Varga Judit felszólítja az uniót, hogy ne akarjon beleszólni abba, hogyan nevelik a magyar szülők a gyermekeiket Magyarországon! Az igazságügyi miniszter azzal zárja, hogy szerinte a magyar helyreállítási tervek készen vannak, illetve „megvannak a forrásaink ahhoz, hogy ezeket elindítsuk. Ez a pénz jár a magyaroknak, mert megdolgoztak érte.”   

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / AFP)