Megszavazta a melegellenes pedofiltörvényt a Fidesz és a Jobbik

Az ellenzék tényleg nem ment be a Parlamentbe.

2021. június 15., 14:28

Szerző:

Kedden megszavazta a Fidesz, a KDNP és a Jobbik parlamenti frakciója a jogvédő szervezetek által is sokat kritizált homofób pedofiltörvényt, 157 igen és egy nem szavazattal. Az egyetlen nemmel szavazó Székely Sándor, független képviselő volt, a Jobbikot leszámítva az ellenzéki pártok képviselői bojkottálták a szavazást. A Fidesz eredetileg a pedofil bűncselekmények ellen hatékonyabban fellépő törvényként mutatták be a tervezetet, majd

teleírták homofób és transzfób módosításokkal.

A Jobbik azzal védekezett, miután bejelentették, hogy együtt fognak szavazni a Fidesszel, hogy ők minden eszközzel küzdeni akarnak a pedofilok ellen és, ha majd hatalomra kerülnek, kiveszik a meleg- és transzellenes részeket a törvényből. A törvény ellen hétfőn tartottak többezres tüntetést, ahol többek között felszólalt Székely Kriszta színházrendező, Szeker Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza és Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik tagja is.

(Kiemelt kép: Szavazás az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 18-án. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

10:11

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot; a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók, jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

09:16

Lakástűzben meghalt egy ember hétfő éjszaka a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.