Hivatalos: meghosszabbította az Európai Bizottság a magyar helyreállítási terv értékelésének határidejét

A magyar kormány tervében 2511 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást igényel az uniótól.

2021. július 12., 17:14

Szerző:

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn közölte, hogy a magyar helyreállítási terv értékelésének határidejét bizonytalan időre meghosszabbítja a Bizottság – írja a HVG. A részletekről vagy a döntés okáról nem beszélt Ariana Podesta. 

A szóvivő nem erősítette meg hivatalosan azokat a híreket, amelyek arról szóltak, hogy

az Európai Bizottság el fogja utasítani a tervet a pályázati rendszer átláthatatlansága és a korrupció kockázata miatt.

Szijjártó Péter azt nyilatkozta, nincs valós ok arra, hogy az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa a tervet. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések a magyar kormány és Brüsszel között. „Az európai politika és a pénzügyek összekeverése nyilván elfogadhatatlan lenne – ha így lenne” – fogalmazott a külügyminiszter. 

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden fogják elfogadni az első helyreállítási terveket, ami után megkezdődhet az uniós támogatások kifizetése. Eddig összesen 17 tagállam tervét fogadták el. A pénzügyminisztereknek még egy ilyen tanácskozásuk lesz a nyári szünetük előtt, július 26-án, amikor dönthetnek a magyar tervről.

A magyar kormány tervében 2511 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra tart igényt, melynek első részlete (326 milliárd forint) a tagállamok jóváhagyása után pár héten belül érkezne meg. Amennyiben július 26-án sem bírálják el a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.