Benjamin Netanjahu lezárná a határt Gáza és Egyiptom között

Izrael addig nem tekinti lezártnak a háborút, amíg le nem zárja az úgynevezett Philadelphia folyosót, a Gázai övezet és Egyiptom között elterülő 14 kilométeres vékony földsávot jelöli, ahol többek között a rafahi határátkelő is található. Netanjahu szerint Hága sem tudja megállítani őket.

2024. január 14., 09:55

Szerző:

Ha a hágai nemzetközi büntetőbíróság tűzszünetet is rendelne el, Izrael akkor is győzelemig folytatná háborúját a Hamász ellen –Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a háború 100. napján. Ahogy arról beszámoltunk, Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában. „Senki nem fog megállítani minket, sem Hága, sem senki más” – közölte Benjamin Netanjahu – írja a 24.hu.

Benjamin Netanjahu szombati sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy muszáj lezárni Egyiptom és a Gázai-övezet között húzódó határt. Közölte, Izrael addig nem tekinti lezártnak a háborút, amíg le nem zárja az úgynevezett Philadelphia folyosót, a Gázai övezet és Egyiptom között elterülő 14 kilométeres vékony földsávot jelöli, ahol többek között a rafahi határátkelő is található. „Elpusztítjuk a Hamászt, demilitarizáljuk Gázát, de délről érkeznek a területre katonai eszközök és halálos fegyverek, ezért természetesen le kell zárnunk azt a határt” – magyarázta. Egyiptom korábban már figyelmeztette Izraelt, hogy ne hajtson végre katonai műveleteket a folyosón, mert azzal megsértenék az 1979-ben kötött egyiptomi-izraeli békeszerződést.

Az izraeli kabinet korábbi határozata alapján csak Egyiptomból érkező humanitárius segélyeket szállíthatnak be a Gázai övezetbe. Az Egyesült Államok vállalta a rafahi átkelőhely lehető leghamarabbi bővítésének finanszírozását annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek csak Rafahon keresztül is bejuthassanak az övezetbe biztonsági ellenőrzésük után. A megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára a rafahi átkelőhelyen keresztül. 

(Kiemelt képünkön: humanitárius segélyt szállító teherautók érkeznek a Gázai övezetbe a rafahi határkapun keresztül, 2023. november 2-án. Fotó: Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP)