Izrael visszautasította Dél-Afrika népirtásra vonatkozó vádjait a Nemzetközi Bíróságon

Izrael visszautasította és alaptalannak nevezte pénteken a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Dél-Afrika vádjait, amelyek szerint a közel-keleti ország népirtást követ el a Gázai övezetben.

2024. január 12., 12:59

Szerző:

A csütörtökön kezdődött meghallgatáson a Dél-afrikai Köztársaság annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. 

Dél-Afrika „nagyon eltorzítja” a történteket. „Izrael él önvédelemhez való jogával. Gázai katonai akciói önvédelmi cselekmények a Hamász és más terrorszervezetek ellen. A jelenleg is folyó támadások a szélsőséges palesztin szervezetek megsemmisítését célozzák” – jelentette ki Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója a meghallgatás második napján.

Ahogy arról beszámoltunk, Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

(Kiemelt képünkön: Füstfelhő tör fel az izraeli bombázás során a Gázai övezet északi részén, a dél-izraeli határ közelében 2023. december 17-én, az Izrael és a Hamász militáns csoport közötti folyamatos harcok közepette. Fotó: JACK GUEZ / AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).