Dél-Afrika népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

Civilek elleni célzott támadásokkal és népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság – közölte újságírókkal Adila Hassim dél-afrikai ügyvéd csütörtökön.

2024. január 11., 11:57

Szerző:

Hassim közölte: a a csütörtökön kezdődött meghallgatáson Dél-Afrika annak megállapítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságától, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

A kétnaposra tervezett tárgyalás csütörtöki napján Dél-Afrika érveit, pénteken pedig Izrael válaszát hallgatja meg a bíróság.

(Kiemelt kép: füst száll Gáza felett 2023. október 7-én, az izraeli légicsapások után. A palesztin fegyveresek háborút kezdtek Izrael ellen - jelentette ki az ország védelmi minisztere október 7-én, miután rakétacsapásokat érték Izraelt, és a palesztin enklávéból fegyveresek szivárogtak be az országba, támadásokat indítva a lakosság ellen. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.