BBC: orosz vadászgép szándékosan lőtt a brit repülőre

A portál úgy tudja, tavaly szeptember 29-én a Fekete-tenger fölött az oroszok egyik vadászgépe szándékosan lőtt ki két rakétát egy brit felderítőgépre. Az oroszok korábban azt közölték, meghibásodás okozta az incidenst. 

2023. szeptember 14., 14:38

Szerző:

A brit védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz gép rakétákat lőtt ki egy felderítő repülőjükre. A nyilvános közleményük szerint azonban elfogadták az orosz magyarázatot, miszerint az oroszok nem szándékosan lőttek rájuk, hanem meghibásodás történt. Azonban három magasrangú nyugati tisztségviselő nyilatkozott az incidensről a BBC-nek. Azt állítják, lehallgatták a két orosz vadászgép kommunikációját, amiből egész másra következtethetünk. 

Elmondásuk alapján a brit RC–135 Rivet Joint stratégiai felderítőgép az őket megközelítő két orosz SZU–27-es vadászgép kommunikációjából hallotta, hogy az orosz pilóták pontatlan parancsot kaptak a légi bázisukról, amelyet ketten kétféleképpen értelmeztek. Egyikük ki is lőtt egy rakétát, erre a másik pilóta vad káromkodásba kezdett, ezidő alatt pedig a második rakéta is elindult.

Az első rakéta elvétette a célpontot, hogy a másodikkal mi történt, a BBC forrásai szerint sem egyértelmű. A lövedék egyszerűen levált a szárnyról, és zuhanni kezdett, ami szerintük arra utal, hogy meghibásodhatott, vagy pedig a pilóta elindította annak a kilövését is, de még annak megtörténte előtt megszakította a rakétaindítást.

A tisztviselők arról számoltak be, hogy az oroszok szakszerűtlenül jártak el ahhoz képest, hogy a NATO pilótái nagyon konkrét megfogalmazást használnak akkor, amikor tűzparancsot kérnek vagy kapnak.

A brit védelmi minisztérium a BBC újboli megkeresésére azt mondta mindig is az volt a szándékuk, hogy „garantálják a műveleteik biztonságát, elkerüljék a felesleges eszkalációt, és tájékoztassák a közvéleményt és a nemzetközi közösséget”.

A Fekete-tengernél járőröző brit felderítőgépek a tavaly szeptemberi eset óta vadászgépes kíséretet kapnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP az AFP-n keresztül.)