Az ukrán gyerekek harmada jár rendesen iskolába

Nincs biztonságos hely a tanuláshoz Ukrajnában. 

2023. szeptember 1., 17:05

Szerző:

Az UNICEF által ismertetett beiskolázási adatok szerint az általános és középiskolás korú gyerekeknek csupán egyharmada tud rendesen tanulni  iskolában. Az óvodáskorú gyermekek kétharmada nem jár óvodába. 

A gyerekek Ukrajna-szerte a tanulási nehézségekkel küzdenek – beleértve az ukrán nyelv, az olvasás és a matematika tanulási eredményeinek romlását –, mivel az orosz-ukrán háború és azt megelőzően a koronavírus járvány miatt már negyedik éve nem tudnak részt venni rendesen az oktatásban.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
Szétbombázott osztályterem Dovhenke. Fotó:SERGEY BOBOK / AFP
 „Ukrajnán belül az iskolák elleni támadások töretlenül folytatódtak, így a gyerekek mélyen elkeseredettek és biztonságos tanulási hely nélkül maradtak. Emiatt az ukrajnai gyerekek nem csak az oktatásban való előrehaladásban küszködnek, hanem azért is, hogy megtartsák azt, amit akkor tanultak, amikor az iskolák még teljesen működtek”

– magyarázza Regina De Dominicis, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója. A legfrissebb felmérés adatai szerint a tanárok akár 57 százaléka számolt be arról, hogy romlott a diákok ukrán nyelvtudása, 45 százalékuk a matematikai készsége, és 52 százalékuk arról, hogy csökkent az idegen nyelvi készsége a gyerekeknek. 

Russian drone attack hits Ukraine's Kharkiv
Az orosz dróntámadás után megrongálódott Harkivi Szolgáltató Szféra Felsőfokú Szakképző Iskola belső nézete Harkivban, Ukrajnában 2023. augusztus 01-én. A támadásban egy ember megsérült. Stringer / Anadolu Agency STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A legfrissebb beiskolázási adatok szerint az ukrajnai iskolába beiratkozott általános és középiskolás korú gyermekeknek csupán egyharmada tanul teljes mértékben az iskolában. A beiratkozott tanulók egyharmada a személyes és az online tanulás vegyes módszerével tanul, egyharmaduk pedig teljes mértékben online tanul.

UKRAINE-CRISIS/
Az N2-es számú kurahovei tornateremben orosz rakétatámadás okozta károkat látunk, Kurahove,Fotó: Pavlo Bahmut / NurPhoto / NurPhoto az AFP

Ukrajna menekült gyermekei számára ez egy újabb bizonytalan tanév kezdete is, mivel az óvodás és középiskolás korú gyermekek több mint fele nem iratkozott be az oktatási rendszerbe a hét menekülteket befogadó országban. Az óvodások és a középiskolás korú diákok maradnak ki leginkább az oktatásból. Az alacsony beiratkozási arányok okai között szerepelnek a nyelvi akadályok, az iskolába jutás nehézségei és a túlterhelt oktatási rendszerek. Azok a menekült gyermekek, akik nem járnak helyi iskolába, valószínűleg online próbálnak tanulni ukrán nyelven, távoktatási platformokon keresztül. Olyan menekült gyerekekről is tudnak, akik teljesen felhagytak az oktatással.

UKRAINE-CRISIS/
Rakétatámadás okozta károkat látunk, Kurahove iskola, Donyecki terület, Kelet-Ukrajna.Fotó:avlo Bahmut / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül.

 Az UNICEF Ukrajnában és a menekült gyermekeket és családokat befogadó országokban együttműködik a kormányokkal és a helyszíni partnerekkel, hogy segítsen a minőségi tanuláshoz való hozzáférés javításában és az ukrán kormánnyal együttműködve támogatja a tanulás helyreállítását – olvasható a közleményben. 

(Kiemelt képünkön: egy 13 éves tinédzser sétál az ukrajnai Lymanban a kazettás bombák által eltalált, lerombolt iskolában 2023. július 14-én. Fotó: Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)