Demeter Szilárd az új orosz tankönyvről: minden jóérzésű embert felháborított

A fideszes kultúrpolitikus és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Demeter Szilárd is elítélte az 1956 leverését ünneplő, új orosz iskolai tankönyvet.

2023. augusztus 28., 18:46

Szerző:

„Szerintem nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítana fel [az új orosz történelemtankönyv]. Bár azt értem, hogy a Szovjetunió szempontjából ez egy lehetséges olvasat, ettől még nem válik igazzá” – ezt válaszolta a Telex kérdésére Demeter Szilárd kormánypárti kultúrpolitikus, amikor az új, Vlagyimir Putyin rendeletére és Vlagyimir Megyinszkij fő orosz kultúrpolitikus irányításával elkészült orosz iskolai történelem-tankönyvről kérdezték a véleményét.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot is irányító Demeter válaszában hozzátette, a Ceausescu alatti és utáni román nacionalista oktatásra emlékezteti a mostani orosz példa: „számomra, aki egy alternatív román történelemértelmezés erőltetett narratívájában nőttem fel, kifejezetten az elégtétel erejével bírna, ha más országok történetírása közeledne a magyar értelmezéshez.”

A tankönyv 1956 magyar forradalmárait fasisztának titulálja, a forradalmat leverő szovjet csapatokat pedig megmentőknek. A korabeli, hruscsovi értelmezéssel összhangban pedig azt írták, 1956-ban „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták.”

A tankönyv egy példánya az orosz, ellenzéki Meduza szerkesztőségén keresztül jutott el a G7 portálhoz.

(Kiemelt kép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 és a Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma vezetője köszöntőt mond a költő teljes munkásságát magába foglaló Petőfi-sorozat sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján az A38 Hajón 2022. június 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)