Alámosott, összedőlt házak alól érkeznek segélyhívások Németországban

Korábban 1300 eltűntről számoltak be Ahrweilerben, jelenleg 50-60 embert keresnek.

2021. július 16., 12:50

Szerző:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, több évtizede nem tapasztalt árvízkatasztrófa sújtja Németországot, az áldozatok száma pedig már meghaladja a 80 főt. Arról is írtunk, hogy Bad Neuenahr-Ahrweiler régióban 1300 ember tűnt el, amit a kerületi adminisztráció szóvivője a mobilhálózat megbénulásával magyarázott, ami miatt sokakat nem tudtak elérni. 

A Telex az MTI-re hivatkozva arról számolt be, hogy a korábbi 1300 ember helyett a természeti katasztrófa által leginkább sújtott járásban, Ahrweilerben jelenleg 50-60 embert keresnek. Számos településen éjszaka is tartott a mentés, a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei több ezer embert helyeztek biztonságba.

Péntek reggel a Köln melletti Erfstadt Blessem negyedben a hatóságok közlése szerint

az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépületekből segélyhívásokat regisztráltak.

A mentésüket azonban nehezíti, hogy a környéken folyamatos gázszivárgás van – ezt egyelőre nem tudtak megszüntetni.

Németország mellett Hollandiában és Belgiumban is több halálos áldozata van már az ítéletidőnek. Ez utóbbiban már tíz felett jár a halálos áldozatok száma, az ottani áradás miatt egy magyar állampolgárt is ki kellett menteni. A belgiumi magyar konzul a Telexnek adott válaszában elmondta, a 20 éves férfit már biztonságos helyre szállították.

(Kiemelt kép: Az Ahr folyó áradása következtében megrongálódott ház a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő Insulban 2021. július 15-én. Fotó: Michael Probst / MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.