1300 ember tűnt el az árvíz miatt egy német tartományban

A németországi áldozatok száma már meghaladja a 80 főt.

2021. július 16., 09:44

Szerző:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, több évtizede nem tapasztalt árvízkatasztrófa sújtja Németországot, az áldozatok száma a Die Welt szerint már meghaladja a 80 főt. Németország mellett Belgium és Hollandia is érintett a heves esőzésekben.

A helyi sajtó és rendfenntartó egységek tájékoztatása szerint Bad Neuenahr-Ahrweiler régióban 1300 embernek nyoma veszett az évek óta nem látott méretű esőzés miatt. A kerületi adminisztráció szóvivője szerint a mobilhálózat megbénult – ezért nem volt mobiltelefonos vétel, így sok embert nem sikerült elérni. Reméljük, hogy a helyzet tisztázódik – jelentette ki a szóvivő majd hozzátette, a régióban több haláleset is történt, azonban pontos számokat nem közöltek.

Csütörtök reggel a Bad Neuenahr-Ahrweiler körzetben több mint ezer rendőr és sürgősségi alkalmazott dolgozott a mentésen, valamint az infrastruktúra helyreállításán – közölte a helyi kormány. Ezen felül további orvosi és szállítási egységek bevetését helyezték kilátásba, a helyzet ugyanis egyre súlyosabb. Intenzív munka folyik az áram-, gáz- és vízellátás helyreállítására. A német Műszaki Segélyszervezet (THW) ivóvízkezelő telepek építését készítő elő.

A kerületben folyamatosan tart a mentés, az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek közül mintegy 3500-at gondozási intézményekben látnak el. Az összes kerületi iskola zárva tart. Vulkaneifel, Trier-Saarburg, Bitburg-Prüm és Ahrweiler járásokban csütörtök este katasztrófahelyzetet hirdettek. A német meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárási viszonyok a hét végéig nem változnak jelentős mértékben. Több régióban arra számítanak, hogy pénteken még több eső eshet.

(Kiemelt kép: Drónnal készített légi felvétel a megáradt Ahr folyóról a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 15-én. Fotó: Christoph Reichwein / MTI/AP/DPA)

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).