Olyan eső esett, hogy helikopterrel mentik a helyieket a háztetőkről, legalább 59 halott Németországban

Belgiumban 11 halottja van az extrém időjárásnak, az emberek a politikusokat hibáztatják a klímaváltozásért.

2021. július 16., 06:58

Szerző:

Angela Merkel német kancellár teljes támogatásáról biztosította a helyieket, miután az utóbbi évtizedek legsúlyosabb áradását okozták az esőzések. A politikus Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal a napokban, Washingtonban részvétét nyilvánította az elhunyt családtagoknak. – Attól félek, hogy a tragédia mértékét csak a következő napokban fogjuk látni – mondta a kancellár, aki megígérte a német szövetségi kormány teljes támogatását az újjáépítésben. 

Szakértők szerint a klímaváltozás egyre szélsőségesebb időjárást okoz. Észak-Rajna Vesztfáliát és a Rajna-vidéket érintette a legsúlyosabban az esőzés, de Belgium és Hollandia sem úszta meg. Ráadásul további esőzésekre számítanak pénteken is.

Mintegy 15 ezer rendőr, katona és tűzoltó menti a lakosságot, tankokat és helikoptereket is bevetettek, ez utóbbival mentik a helyieket a háztetőkről.

Belgiumban, Verviersben az áradás autókat vitt magával. Liége környékét – amely Brüsszel és Antwerpen után a második legnagyobb városias környék – evakuálják. A hatóságok szerint, aki nem tudja, vagy nem akarja elhagyni a lakhelyét, annak fel kell húzódnia a házak felső szintjére; arra kérték az embereket, hogy segítsenek egymásnak. A Meuse folyó, ami a város közepén folyik végig, 1,5 métert emelkedett és hamarosan elönti az utcákat; a hatóságok szerint hamarosan egy híd is össze fog dőlni a víznyomás alatt. A folyó mentén a hatóságok folyamatosan evakuálják az embereket. A belga királyi pár is a helyszínre látogatott. 

Az AFP hírügynökségnek a helyiek azt mondták, teljesen megdöbbentek a természeti katasztrófán. Többen azt mondták, arra számítanak, hogy súlyosbodik a szélsőséges időjárás, és emiatt a politikusokat hibáztatják. Maastrichtból 10 ezer embert evakuáltak. 

 

(Kiemelt kép: Egymásra sodródott járművek a Brüsszeltől mintegy 94 kilométerre keletre fekvő belgiumi Mery településen történt áradásokat követően, 2021. július 15-én. Belgium számos részén vörös kód lépett életbe a térséget sújtó heves esőzések miatt. Fotó: Valentin Bianchi / MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.