A Wagner 500 kilométerre van Moszkvától

Leállt a forgalom a dél-oroszországi főútvonalon, amely Rosztovból Moszkvába vezet.

2023. június 24., 11:51

Szerző:

A BBC szerint orosz források most azt állítják, hogy a Wagner harcosai átvették az ellenőrzést az összes katonai létesítmény felett Voronyezs városában, amely félúton van Rosztov-on-Don (ahol a Wagner szintén azt állítja, hogy ő irányít) és a főváros, Moszkva között.

Voronyezs város tisztviselői még nem kommentálták nyilvánosan az állítást. Közben Alekszandr Guszev, Voronyezs régió kormányzója arra figyelmeztetett, hogy sok hamis hír kering egy páncélos oszlop mozgásáról a régióban.

Azt is elmondta, hogy az orosz fegyveres erők most „operatív és harci intézkedéseket” hajtanak végre a Voronyezsi régióban a korán bejelentett terrorellenes művelet részeként.

Eközben a közösségi médiában videó jelent meg arról, hogy a Wagner elfoglalt egy katonai repülőteret Voronyezs régióban Buturlinovka mellett. 

Leállt az autópálya

Wagner-jelenlétről szóló jelentések miatt leállt  a fő orosz autópálya a CNN szerint. Az autósoknak egy dél-oroszországi főútvonalon azt tanácsolták, hogy kerüljék el az útvonalat, mivel jelentések szerint Wagner-harcosok konvoja használja azt. A figyelmeztetést az orosz autópályákat üzemeltető Avtodor vállalat tette közzé a Telegramon.

„Vezetők, figyelem! Kérjük, válasszák az M-4-es útvonalat elkerülő útvonalakat” – állt az üzenetben.

Az M-4-es út észak felé halad Rosztovtól Voronyezsig és Moszkváig.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér szombaton azt állította, hogy átvette az irányítást Rosztov és Voronyezs kulcsfontosságú katonai létesítményei felett, és ígéretet tett arra, hogy Moszkvába vonul, ha Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov csúcstábornok nem találkozik vele.

Korábban a hivatalos orosz hírügynökség, a TASZSZ arról számolt be, hogy lezárták a forgalmat az M-4-es autópályán Rosztov-on-Don mellett Akszaj felé.

„A Rosztov-na-Donból Akszaj felé haladó összes autót visszairányítják a városba, és megerősítették a rendőrségi ellenőrzőpontokat" - jelentette a TASZSZ.

A voronyezsi és moszkvai régióban terrorellenes intézkedéseket vezettek be.

(KIemelt képünk: Emberek néznek egy tankot egy cirkuszépület mellett Rosztov-na-Don városában 2023. június 24-én. Vlagyimir Putyin elnök 2023. június 24-én a Wagner zsoldosok fegyveres lázadását "hátba döfésnek" nevezte, és hogy a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elárulta Oroszországot, miközben megfogadta, hogy megbünteti a disszidenseket. Prigozsin elmondta, hogy harcosai kulcsfontosságú katonai helyszíneket ellenőriznek a déli Rosztov-na-Don városában. STRINGER / AFP)