A svéd kormány bemutatta terrorizmus elleni törvényjavaslatát

Büntetendővé tenné a terrorszervezetekben való részvételt és annak anyagi támogatását a terrorizmus elleni törvényjavaslat, amelyet csütörtökön mutatott be a svéd kormány.

2023. március 9., 20:12

Szerző:

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök fontos előrelépésként tekint a javaslatra, amely szerinte megfelel Törökország elvárásainak a terrorizmus elleni fellépések terén. Törökország, Finnország és Svédország között többhetes szünet után csütörtökön folytatódtak a tárgyalások a két északi ország NATO-csatlakozásának feltételeiről, a törvényjavaslat pedig segíthet Stockholmnak, hogy minél hamarabb elnyerjék Ankara támogatását a csatlakozáshoz.


Ahhoz, hogy Svédország és Finnország a katonai szervezet teljes értékű tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia a bővítést.
Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint a vétkeseket több év börtönnel fenyegető új törvénnyel bezárnák a jelenlegi jogszabály kiskapuit, és „Svédországnak egy erős fegyvere lenne azok ellen, akik támogatják a terrorizmust".


Az új törvényt 2017-ben kezdték el kidolgozni, miután Stockholm egyik sétálóutcáján egy támadó teherautóval a tömegbe hajtott. A parlamentnek még el kell fogadnia a kész javaslatot, és ha ez megtörténik, a törvény már június elsején – épp a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt – hatályba lép.

(Kiemelt képünk: STOCKHOLM, SVÉDORSZÁG - MÁRCIUS 07.: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (nem látható) közös sajtótájékoztatót tart a svédországi Stockholmban 2023. március 07-én. Atila Altuntas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.