A svéd kormány bemutatta terrorizmus elleni törvényjavaslatát

Büntetendővé tenné a terrorszervezetekben való részvételt és annak anyagi támogatását a terrorizmus elleni törvényjavaslat, amelyet csütörtökön mutatott be a svéd kormány.

2023. március 9., 20:12

Szerző:

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök fontos előrelépésként tekint a javaslatra, amely szerinte megfelel Törökország elvárásainak a terrorizmus elleni fellépések terén. Törökország, Finnország és Svédország között többhetes szünet után csütörtökön folytatódtak a tárgyalások a két északi ország NATO-csatlakozásának feltételeiről, a törvényjavaslat pedig segíthet Stockholmnak, hogy minél hamarabb elnyerjék Ankara támogatását a csatlakozáshoz.


Ahhoz, hogy Svédország és Finnország a katonai szervezet teljes értékű tagjává váljon, mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia a bővítést.
Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter szerint a vétkeseket több év börtönnel fenyegető új törvénnyel bezárnák a jelenlegi jogszabály kiskapuit, és „Svédországnak egy erős fegyvere lenne azok ellen, akik támogatják a terrorizmust".


Az új törvényt 2017-ben kezdték el kidolgozni, miután Stockholm egyik sétálóutcáján egy támadó teherautóval a tömegbe hajtott. A parlamentnek még el kell fogadnia a kész javaslatot, és ha ez megtörténik, a törvény már június elsején – épp a júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt – hatályba lép.

(Kiemelt képünk: STOCKHOLM, SVÉDORSZÁG - MÁRCIUS 07.: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (nem látható) közös sajtótájékoztatót tart a svédországi Stockholmban 2023. március 07-én. Atila Altuntas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.