A New York Times hátborzongató videóban leplezte le a bucsai mészárlás elkövetőit

A New York Times nyolc hónap oknyomozás után tett közzé egy félórás dokumentumfilmet a bucsai mészárlásról.

2022. december 24., 16:35

Szerző:

A lap szerint a 234. légi rohamezred ejtőernyősei voltak a bucsai mészárlás elkövetői. A filmben bemutatták azokat az áldozatokat is, akiket az oroszok a Jablunszka utcában öltek meg. A dokumentumfilm felvetése szerint az oroszok emberségellenes bűntettek követtek el a városban – foglalta össze a Mandiner.

A New York Times újságírói a nyomozás során interjúkat készítettek a szemtanúkkal, megölt emberek hozzátartozóival, kamerák, drónok felvételeit nézték át, illetve az ukrán kormányzati források anyagait is, és azt a következtetést vonták le, hogy a mészárlás egy szisztematikus terv részeként arra szolgált, hogy biztosítsák az utat Kijevbe.

(Kiemelt képünk: A Bucsa orosz megszállásának idején megölt, azonosítatlan polgári személyek maradványait temetik a Kijev közelében fekvő Bucsában 2022. szeptember 2-án. Április elején, az orosz csapatok kivonulása után több száz ember holttestét találták meg a településen. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

 

 

17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.