Zacher Gábort zavarja a titkolózás, hogy csak olyan infó mehet ki, amilyet a Fidesz akar

Van olyan vezető politikus, aki az elmúlt tíz évben 25-30 kilót hízott.

2021. október 5., 15:31

Szerző:

Zacher Gábor, az ország népszerű toxikológusa sosem volt ismeretlen a média számára, a pandémia kezdetével őt is sűrűbben láthattuk a televízió képernyőjén. A 24.hu által készített interjúban Zacher a celebségét firtató kérdére azt mondta, népszerűsége akkor indult be igazán, amikor a Péterfy kórház toxikológiai osztályán kezdett el dolgozni, ahova rendszeresen kerültek be politikusok, színészek, híres emberek.

Zacher felhívta a figyelmet arra is, hogy senkit nem akar „paráztatni”, de nem szabad elbagatellizálni a járványt. Kitért arra is, hatalmas hibának tartja, hogy a járvány ideje alatt az újságírók nem mehettek be a kórházakba, és nem tudósíthattak, szerinte ugyanis egy ilyen helyzetben meg kell mutatni az embereknek a valóságot. „Ez itthon nagyon hiányzott, és többek közt ezért tartunk ott, hogy sokan máig nem veszik komolyan ezt a betegséget” – mondta. A toxikológus ugyanakkor úgy véli, hogy a járvány alaposan letesztelte a magyar egészségügyet, és „a magyar egészségügy kitűnően vizsgázott. Megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira szar, mint sokan mondják.”

Zacher Gábor azt is elárulta, mi nem tetszik neki a Fideszben: Nagyon zavar például az örökös titkosítás, hogy csak olyan infó mehet ki, amilyet ők akarnak, és ez különösen a járvány idején volt idegesítő. Az emberek nem találkozhattak a valósággal, és a kormány képes volt azt mondani, hogy azért nem mehetnek be az újságírók, mert zavarnák az osztályokon dolgozók munkáját. Mindenki, aki kórházban dolgozik itthon és világszerte, pontosan tudja, hogy ez nem igaz. 

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázza, hogy a koronavírusnak mégis extrém magas halálozási rátája volt Magyarországon, Zacher azt mondta: „Azért, mert a lakosság általános egészségi állapota pocsék. A negyedik legelhízottabb ország vagyunk a világon, és a megelőzhető betegségek, mint például a magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, egyes daganatos megbetegedések miatti halálozásban elsők vagyunk Európában.” Majd megjegyezte azt is, hogy van olyan vezető politikus, aki az elmúlt tíz évben 25-30 kilót hízott.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Péterfy Sándor utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztály osztályvezető főorvosa Debrecenben 2013. november 29-én. | Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)