Nem tenné kötelezővé Zacher a Covid-védőoltást

Visszahozná viszont a beltéri maszkviselést.

2021. augusztus 26., 16:22

Szerző:

A fővárosi sürgősségi ellátás megint elesett, mert még mindig sokan nem értik, mire való a sürgősségi – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Zacher Gábor. A mentőorvos, aki a hatvani kórházban is dolgozik, zárt térben visszahozná a kötelező maszkviselést, viszont az oltással kapcsolatban inkább a meggyőzésben és az őszinte kommunikációban hisz.
Zacher Gábor nem tenné kötelezővé az oltást, viszont visszahozná a zárt téri maszkviselést. A toxikológus leginkább a kommunikációban hisz. Példának a pécsi virológusok őszinte kommunikációját hozta fel, mert szerinte láthatóan nem elég, hogy közismert emberekkel népszerűsítik az oltást.

„Amikor egy egészségügyi intézménybe bekerülő betegnek felveszik az adatait, az oltási státuszát is beleírják. Ahol az szerepel, hogy nincs beoltva Covid ellen, én meg szoktam kérdezni, miért, és még soha nem kaptam olyan választ, amit akár szakmailag, akár emberileg el tudnék fogadni. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki elfogadta az érveimet, de sokan meggondolták magukat, és azt mondták, kérni fogják az oltást, sőt volt, akit magam kísértem el a kórházi oltópontra” – nyilatkozta az ismert főorvos a Növekedés.hu-nak. Zacher Gábor a kötelezés helyett a kommunikációban hisz.
„Nagyon fontos a nyílt kommunikáció, annak megértetése, hogy megfertőződhet, meg is betegedhet, akár súlyosan is, ha oltva van, de ennek a valószínűsége sokkal-sokkal kisebb, mint ha nem kéri az oltást. Ezt nagyon sokszor és nagyon érthetően el kellene mondani. Ahol pedig egész közösségek nincsenek beoltva, ott meg kell találni azokat a kulcsfigurákat, akikre hallgatnak a többiek” – mondja Zacher Gábor, aki kiemelte, hogy egyre rosszabbul áll az ország az átoltottsággal.

„...csúszunk lefelé. Ha pedig ez nem változik, még többen halhatnak meg koronavírusban. Pedig egymillió emberre vonatkoztatva már így is nálunk szedte a Covid a második legtöbb áldozatot, csak Peru előz meg minket az egész világon. A több mint 31 ezer halálos áldozattal egy egész városnyi embert veszítettünk, és talán azzal is meg lehetne győzni az oltatlanokat arról, hogy nem kellenének még további áldozatok, ha erről őszintén beszélnénk.”
A főorvos kiemelte: ahogy bármelyik gyógyszernek, úgy az oltásnak is létezhet mellékhatása, ez természetes reakció.
„Az a gyógyszer, oltóanyag, amelyiknek nincs mellékhatása, annak hatása sincsen. Egy fejfájás-csillapító is okozhat hirtelen durva allergiás rohamot, akár úgy, hogy előtte már valaki éveken át szedte. Erre mondják, hogy az előnyök messze meghaladják a kockázatokat. Igen, de mi, emberek, sajnos már nem halljuk meg a jó, csak a rossz híreket. Senki nem kapja fel a fejét arra, amikor egy ismerőse azt posztolja ki a közösségi médiában, hogy megkapta az oltást, és tök jól van. Ellenben, ha azt, hogy milyen rosszul lett, az mindjárt végigszalad az online téren” – húzta alá a média-doktor. Zacher Gábor arra is reagált, hogy több egészségügyi dolgozó sem hajlandó oltakozni.


„Nem kertelek: galambbal nem érdemes sakkozni.”

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.