Zacher Gábor: Nem öngyilkos akart lenni, a bódulatot kereste, és rosszul sült el

A toxikológus egy 22 éves lány tragédiájáról mesélt.

2021. augusztus 7., 12:00

Szerző:

Jövő héten startol az EFOTT, ezzel kapcsolatban kérdezte Zacher Gábor toxikológust a Rádio1. „Mikor mentem az M3-as autópályán, láttam egy fesztivál óriásplakátját, amire tök nagy betűkkel az volt írva, mindent bepótolunk” – nyilatkozta a főorvos, aki szerint a kimaradás miatt félő, ez a szezon a tavalyi év kompenzálásáról szól majd.

A főorvos úgy gondolja, egy fesztivál önmagában nem veszélyes, a szülőknek pedig azt üzente, nyugodtan engedjék el a gyerekeiket. „Sőt, miért nem tartanak velük?” – mondta. Szerinte, ha egy szülő nyitottan áll a gyereke mértékletes alkoholfogyasztásához, az a későbbi alkoholfogyasztási szokásokra is pozitív hatással lehet. „A fiam 16-17 éves volt, mikor lementek sátorozni a soproni VOLT Fesztiválra. Szó nélkül elengedtem. Nekem is le kellett mennem, mert előadást tartottam. Kicsit korán értem oda, és leültünk a borfaluba. A fiam és a barátai rosé fröccsöt ittak, én meg alkoholmentes sört. Még meg is szóltak, hogy a Zacher itatja a gyerekét. De ebben most mi negatív dolog volt? Szerintem semmi. Akkor is megitta volna, ha én nem vagyok ott” – mesélte. Szerinte az alkohol kontrollálható, ellentétben a pszichoaktív szerekkel.

A toxikológus elmondta, egyes dizájnerdrogok hatása még a szakemberek előtt is ismeretlen. „Megveszik valakitől, aki mond egy fantázianevet, de azt már nem tudja, hogy milyen hatóanyagból áll, és miből, mennyi van benne” – tette hozzá. Szerinte Magyarországon nem gyakori jelenség a szerhasználattal kapcsolatos halálozás, de mint mondta, mindig benne lehet a pakliban „Másfél héttel korábban, mikor mentőztem, egy huszonkét éves kislányra akadtunk, aki valamilyen ismeretlen szert fogyasztott, és már semmit nem lehetett vele csinálni. Nem azért használta a szert, mert öngyilkos akart lenni, a bódulatot kereste, és nagyon rosszul sült el" – mesélte. A szakember azt ajánlja, ha valaki vagy egy ismerőse olyan állapotba kerül, hogy egyértelműen segítségre van szüksége, ne féljen szólni a hatóságoknak.

Zacher Gábor az elmúlt egy évben covid intenzív osztályon is dolgozott, így a beszélgetésben a járvány is szóba került. „A normál életünk még néhány hétig adott, aztán jön az ősz. Egyelőre kérdéses, mennyire lesznek lezárások, mennyire kell visszaszoknunk a maszkra, távolságtartásra” – mondta, és kérte a fiatalokat, hogy vegyék fel az oltást. „Ennyi halotti epikrízist még az életben nem írtam, pedig több mint 36 éve vagyok orvos. Ennyi rossz hírt nem közöltem még, soha nem kellett ilyen sok hozzátartozót felhívnom, hogy jöjjön, búcsúzzon el a szerettétől. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy aki nem vette fel az oltást, tegye meg” – mondta Zacher Gábor.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az  átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs)