Zacher Gábor: sosem láttam ennyi ember meghalni, mint most

Többszáz órán át volt szemtanúja a tragédiáknak.

2021. augusztus 29., 09:03

Szerző:

Több, mint 400 órát dolgozott egy hónapban és végig dolgozta az elmúlt másfél évet Zacher Gábor, a Hatvani Kórház toxikológus főorvosa. A szakember a Heteknek adott interjúban vallotta be, hogy bár már több mint harmincöt éve van a pályán, ilyen nagy számban még nem látott embereket meghalni, mint a koronavírus-járvány alatt – írta a Portfólió. 

Zacher Gábor elmondta, volt hogy 420-440 órát is végig kellett dolgoznia a vírus miatt, hiszen rengeteg beteg volt, és nagyon sok negatív élmény érte őket. „Ilyen mennyiségű halotti zárójelentést még nem írtam, ennyi rossz hírt családokkal még nem közöltem, hogy meghalt, vagy hogy jöjjenek be, búcsúzzanak a szülőtől, gyerektől, testvértől, nagybácsitól, nagynénitől, mert meg fog halni. Már több mint harmincöt éve vagyok orvos, de ilyen nagy számban embereket meghalni még nem láttam” – jelentette ki a toxikológus.

Elmondta azt is, hogy az a bizonyos Bergamo-szindróma nem nagyon jelent meg Magyarországon. A toxikológus hozzátette: a lélegeztetőgép, fertőtlenítő, eszköz, védőfelszerelés volt elég, ugyanakkor azt elismerte, hogy kevés volt az ember. Példaként említette: volt olyan, hogy  öt-hat lélegeztetett beteg is jutott egy nővérre, ami befolyásolhatta az ellátás minőségét.

„Olyan, hogy valakit tényleg azért veszítettünk volna el, mert nem volt eszköz, olyan nem történt” – mondta Zacher Gábor, aki szerint a diákok oltási kampányát nem augusztus utolsó két napjára vagy szeptember elő két napjára kellett volna tenni.  „Az, hogy augusztus utolsó két napján kicsivel több fiatalt beoltanak, nem jelenti, hogy ők szeptember elsején már védetten kerülnek az iskolába. Az alapvédettség csak egy hét múlva indul el, és majd a második oltást követő tizenkettedik napra lesz meg az a fajta védettség, ami alapján már hátra lehet dőlni” – emelte ki.

Zacher Gábor szerint, ha további egymillió embert beoltanának, a negyedik hullám valószínűsége jelentősen lecsökkenne. Elmondta, a negyedik hullám közeledtével az alapvető védekezési módszerek, mint például maszkviselés, kiemelten fontos lenne.

(Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában 2017. november 27-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.