A verőcei hajóbaleset túlélője elárulta, mi történt – halálfélelme volt a hajón

Kihallgatható állapotba került a verőcei hajóbaleset túlélője, kiderült, mi okozhatta a tragédiát.

2024. május 30., 09:20

Szerző:

Súlyos sérüléseket szenvedett, de elhagyhatta a kórházat a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője, egy olasz állampolgárságú férfi. Kihallgatásán elmondta, hogy túl nagy sebességgel haladtak a Dunán, halálfélelme volt a hajón – ezt tudta meg az RTL Híradó.

A férfi szerint kezdetben mind a 8 utas élvezte a száguldást és a vízen való cikázást, de nem sokkal később többen is félni kezdtek a nagy sebességtől, és arra kérték a vezetőt, hogy lassítson, ő azonban nem tett eleget a kérésüknek.

A Magyarországon élő olasz férfi vallomásakor azt is elárulta, hogy csupán a baleset előtt nem sokkal ismerte meg a magyar társaságot, és azért csatlakozott hozzájuk a hajó utasaként, mert felajánlották neki, hogy Nagymarosról elviszik Vácra.

A verőcei hajóbaleset sokkolta a környéken élőket

Május 18-án éjjel egy kisgéphajó Verőce magasságában egy szállodahajóval ütközött. A kisméretű hajón 8-an utaztak, közülük azonban csak egyetlen személy tudott kiúszni a partra.

A 7 áldozat holttestét több mint egy hétig tartó kutatómunka során találták meg, a keresést a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették.

A túlélő súlyos kulcscsont-, illetve arccsonttörést szenvedett, de már elhagyhatta a kórházat. Mint mondta, a baleset pillanatában ő a hajó hátsó felében állt, innen esett a vízbe.

Utastársai közül többen már az ütközés pillanatában életüket veszthették a szakértők szerint, ugyanis a motorcsónak a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel haladhatott a tanúk beszámolói alapján.

A környéken élők, illetve a helyi szálloda vendégei hallották az ütközést, de a sötétben nem látták, amikor a szállodahajó maga alá gyűrte a kisgéphajót, amely darabokra tört. A hatóságok a roncsot a Megyeri híd magasságában találták meg. A helyieket is sokkolták a történtek.

A szállodahajó kapitánya az eset után felkapcsolta a reflektorokat, de végül továbbhaladt, Komáromnál állították meg a rendőrök, a hajón egyértelműen látszanak az ütközés nyomai. A 64 éves kapitányt őrizetbe vették a hatóságok, 4 hónapig biztosan nem hagyhatja el Budapestet, jelenleg segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják.

A nyomozás még mindig zajlik, de a szakértők szerint nemcsak a szállodahajó kapitánya, hanem a kisgéphajó vezetője is hibázhatott. Az utasok biztonságáért ők feleltek, de több szabálytalanságot is elkövethettek, például a kisgéphajó utasainak kötelező a mentőmellény viselése, ám a hatóságok egyetlen áldozaton sem találtak ilyen jellegű védőfelszerelést.

A rendőrség május 29-én megemlékezést tartott a Hableány turistahajó éppen 5 évvel ezelőtti balesetéről a Margit-hídnál. A 27 dél-koreai áldozat mellett a mostani verőcei hajóbaleset 7 áldozatáról is megemlékeztek: szirénázás kíséretében fehér rózsákat és koszorúkat bocsátottak a Duna vízére.

(Képünk illusztráció, fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.