Vendégmunkások tömegei élnek egy illegális hotelben Hajdúszoboszlón

Egy hajdúszoboszlói hotel úgy szállásolja el távol-keleti vendégmunkások tucatjait, hogy ahhoz nem rendelkezik megfelelő engedéllyel, és tevékenysége után adót sem fizet. Ám a Szabó Ferenc érdekeltségébe tartozó intézménnyel nem csak ez a baj.

2024. július 29., 10:56

Szerző:

Új bérlőt keresnek a tulajdonosok ahhoz a hajdúszoboszlói szállodához, amelyet tavaly ősz óta Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkásoknak adnak ki – szúrta ki a 24.hu az egyik ismert ingatlanközvetítő oldalon. Eszerint októbertől megüresedik a 22 – konyhás-nappalis – apartmannal és 39 hotelszobával rendelkező épületkomplexum. A tulajdonosok havi 15 milliós bérleti díjat kérnek az épületért, és ismét a környék ipari beruházásain foglalkoztatott vendégmunkásokat célozták meg.

„Az ingatlan ideális akár dolgozók, akár vezetők elhelyezésére. (…) Hajdúszoboszlóról az autópálya elkerülő útján keresztül bármelyik debreceni ipari park könnyen és gyorsan megközelíthető”

– írták. 

Fontos megjegyezni, hogy a Hotel Aqua Blue-nak közel egy éve nincs engedélye turisztikai szálláshelyként való működésre, mégis nagyobb kihasználtsággal működik, mint valaha: az épületet a BMW-gyár építkezésén alkalmazott külföldi munkások töltik meg, noha a profilváltást hivatalosan nem jelentették az önkormányzatnak. A 24.hu szerint az utolsó engedélyt a szálloda működtetésére a Budapesten bejegyzett HDC Property Kft.-nek adták ki 2020-ban, az ingatlan pedig két évvel később került a DF Hotel 2022 Kft. tulajdonába. Mindkét cég a Duna Faktor Követeléskezelő és Pénzügyi Zrt., illetve egyik vezetője, Szabó Ferenc érdekeltsége.

Komoly gond van a vendégmnukás-szállóval

A fürdőváros egyes szállásairól vendégmunkások százai utaznak naponta buszokkal a Debrecen melletti ipari parkokba, ezért Czeglédi Gyula, aki a júniusi önkormányzati választáson újra elnyerte a polgármesteri posztot, rendszeresen foglalkozik a témával. A kampányidőszak végére időzített interjújában a vármegyei lapban azt állította, hogy a hotelben – amely alig 150 méterre van a település fő turisztikai vonzerejét jelentő fürdő főbejáratától – 350 körüli létszámban laknak Fülöp-szigeteki vendégmunkások. Az önkormányzat által korábban kiadott kereskedelmiszálláshely-engedély ugyanakkor csak 158 vendégre szólt,

azaz – amennyiben helytállók a polgármester számai – a lakók létszáma több mint a duplája a korábban engedélyezett maximumnak.

Czeglédi Gyula szerint ezen felül az is problémát jelent, hogy a vendégmunkások után adót sem fizetnek az önkormányzatnak, holott a szálláshelyek esetében egyértelmű a fizetési kötelezettség. A polgármester szerint a munkásszállássá változtatott hotel a város számára komoly kihívást jelent, ezért szeretnék elérni, hogy a kormány úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy a kiemelt gyógyhelyeken és világörökségi területeken ne lehessen munkásszállót létesíteni és üzemeltetni.

Egy furcsa egybeesés

Érdekesség, hogy Szabó Ferencnek, a hotel tulajdonosának Duna Faktor Zrt. nevű cégének székhelye abban a XI. kerületi Ildikó utcai ingatlanban van, amelynek falára egy nyugdíjasok befűzésével foglalkozó csoport névtáblája is ki van téve, amellyel Szabóék korábban kapcsolatban álltak. Azaz a 24.hu szerint jelenleg a kelenföldi házban van bejelentve a Nexhud Ingatlanforgalmazó Kft. székhelye is, ám ez a Szabó-cég korábban egy IX. kerületi Lónyai utcai bérház földszintjén működött. Az itt található nagyobb alapterületű üzlethelyiséget, egy korábbi zálogházat egy olyan csoportnak adták bérbe,

amely egy igen kiszolgáltatott vásárlói réteget (értsd nyugdíjasok) célzott meg az üzleti modelljével.

A Válasz Online tavaly decemberben mutatta be a bérház földszinti boltjában tevékenykedő kft.-t, amelynek sorozatos változtatásokkal hét neve is volt. A lap szerint a kft. mögött egy egészségvédelminek vagy gyógyhatásúnak mondott termékeket forgalmazó, „időseket lehúzó banda” tevékenykedett. A társaság az ország más várososaiban működő csoportokhoz hasonlóan arra specializálódott, hogy profi marketing eszközökkel találja meg az ígéretekben naivan reménykedő fogyasztókat.

Szombathelyen már elsőfokú ítélet is született egy bírósági eljárásban, amelyben több mint 300 sértett meghallgatása után 52 vádlottat mondtak ki bűnösnek csalás és más bűncselekmények miatt.

(Kiemelt képünkön a Hotel Aqua Blue épülete. Forrás: Hotel Aqua Blue weboldala)