Sokkolta az olaszokat az indiai vendégmunkás halála

A kezét is elvesztő vendégmunkás sokáig segítség nélkül maradt, miután egyszerűen az út szélén hagyták. 

2024. június 21., 12:33

Szerző:

Egy mezőgazdasági vendégmunkás, az indiai Satnam Singh Róma körüli Lazio tartományban súlyos munkahelyi balesetet szenvedett, de senki nem segített neki, egyszerűen az út mellett hagyták meghalni – írta meg a Telex a BBC tudósítása nyomán. A szerencsétlenül járt férfi lábát összezúzta, a kezét pedig lekaszabolta egy mezőgazdasági gép, de a súlyosan vérző embert és feleségét munkáltatója, Antonello Lovato betette egy furgonba, majd az otthonuk közelében egyszerűen kitette őket. 

Singh csupán másfél órával később kapott orvosi segítséget, helikopterrel egy római kórházba szállították, de már ott sem tudtak rajta segíteni. Lovatot most cserbenhagyása miatt, gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. Az olasz munkaügyi miniszter, Marina Calderone barbár cselekedetnek nevezte a történteket. A Flai CGIL szakszervezet pedig szombatra sztrájkra hívta a mezőgazdasági dolgozókat tiltakozásul Singh halála miatt. Maurizio Landini, a szakszervezet főtitkára a következőket mondta: „Valódi rabszolgasággal nézünk szembe. A munkás halála soha nem látott jelentőséggel bír.”

Két éve papírok nélkül dolgozott az elhunyt vendégmunkás 

A 30-as éveiben járó Singh két éve élt hivatalos papírok nélküli munkásként Olaszországban. A neki is munkát adó terület hatalmas mezőgazdasági birtokok otthona, ahol számos pandzsábi és szikh dolgozik. A papírok nélküli munkások gyakran a „caporalato”-nak nevezett rendszer részei, ahol közvetítők illegálisan vesznek fel munkásokat, akiket aztán rendkívül alacsony bérért dolgoztatnak. 

Hiába tiltották be a rendszert 2016-ban, miután egy olasz nő szívrohamban halt meg,egy 12 órás, szőlőszedésből és válogatásból álló műszak után. Az olasz mezőgazdasági dolgozók mintegy negyede még mindig így, azaz papírok nélkül és veszélyes körülmények között dolgozhat az olasz statisztikai hivatal szerint. Sok munkásnak még azért is fizetniük kell a munkaadóknak, hogy kivigye őket a távoli földekre, majd haza. A legtöbben nyomornegyedekben laknak, és semmilyen hozzáférésük sincs az oktatási és egészségügyi rendszerhez.

(Kép forrása: Pixabay)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.

2024. június 24., 15:39

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.