Több százezres az illegális rabszolgaság Délkelet-Ázsiában

Több százezer ember esett bűnszervezetek csapdájába és kényszerült Délkelet-Ázsiában működő, online és telefonos átverésre szakosodott illegális központokban dolgozni – közölte az ENSZ Emberi Jogi Hivatala keddi jelentésében.

2023. augusztus 29., 17:08

Szerző:

A dokumentum szerint Mianmarban legalább 120 ezer ember, Kambodzsában pedig nagyjából 100 ezer ember esett laoszi, Fülöp-szigeteki vagy thaiföldi bűnözői kézen levő illegális vállalkozások csapdájába.

„Az átverésre szakosodott illegális központokban embertelenül bánnak az ott dolgozókkal, arra kényszerítve őket, hogy bűncselekményeket kövessenek el. Ők áldozatok, nem bűnözők” – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A kambodzsai rendőrség szóvivője közölte: nem olvasta ugyan a jelentést, de megkérdőjelezi annak hitelességét, hozzátéve, hogy a „külföldiek sok dolgot állítanak”. A mianmari katonai kormányzat nem reagált az ENSZ által közzétett jelentésre.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának jelentése az egyik legrészletesebb dokumentum, amely a koronavírus-járvány kitörése óta bezárt kaszinók helyett létrehozott, Délkelet-Ázsia kevésbé szabályozott területein működő illegális központokkal foglalkozik.

Ezek az illegális központok évente több milliárd dollárnyi nyereséget termelnek. Az új vállalkozásokat működtető bűnözők a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva kiszolgáltatott helyzetben levő bevándorlókat toboroznak valódi munkahelyek ígéretével – fogalmazott a jelentés. Az áldozatok többnyire délkelet-ázsiai országokból – Kínából, Tajvanról és Hongkongból – származnak, de afrikaiak és dél-amerikaiak is szerepelnek a jelentésben.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala a jogállamiság megerősítésére és a korrupció elleni küzdelemre szólította fel az érintett kormányokat, hogy megállítsák a büntetlenül folytatott illegális tevékenységet és a bűnszervezetek meggazdagodását.

(Kiemelt kép: több százezer kambodzsai munkás menekült Thaiföldről az elmúlt években az illegális munkavállalók elleni erőszakos fellépés miatt. Fotó: George Nickels/NurPhoto via AFP)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.