Kiderült, hány vendégmunkás jöhet Magyarországra

Csak annyi nem európai uniós állampolgár vendégmunkás érkezhet Magyarországra a jövőben, ahány pozíciót nem sikerül magyarokkal feltölteni.

2023. november 20., 12:05

Szerző:

A haszon.hu összeszámolta, hány munkás érkezhet hozzánk harmadik országokból.

Mint írják: törvényjavaslattal állt elő a kormány. Ennek értelmében a jövőben csak annyi uniós állampolgársággal nem rendelkező érkezhet Magyarországra dolgozni, amennyi betöltetlen álláshely van az országban.

Korábban 200-300 ezer új vendégmunkás érkezéséről lehetett hallani, azonban a pontos számot a foglalkoztatásért felelős miniszter határozhatja meg a jövőben. Viszont lehet következtetni a létszámra, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedévente elárulja, hány üres pozíció van az országban.

Az idei második negyedévben mintegy 80 ezer betöltetlen álláshelyről számolt be a KSH. Azon belül a versenyszférába több mint 53 ezer külföldi dolgozó érkezhet, a költségvetési szektor pedig 24 ezer főnek tudna azonnal munkát adni. Továbbá van néhány ezer üres pozíció a nonprofit szférában is.

Szigorúbb lesz a külföldi állampolgárok magyarországi tartózkodása az új idegenrendészeti törvényjavaslat alapján

A kormány új átfogó idegenrendészeti törvény alkotására tesz javaslatot, amely szigorítja és egyértelművé teszi külföldi állampolgárok Magyarországon való tartózkodásának, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit - olvasható a kormány.hu oldalon megjelent törvényjavaslat preambulumában.

„Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén. Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan" – olvasható a preambulumban.

A dokumentumban úgy fogalmaznak: Magyarország szuverén állam – maga határozza meg, hogy kit enged a területére, és mindenkitől elvárja, hogy a magyar törvényeket és az együttélés magyar normáit tartsa be. Aki a magyar törvényeket és a magyar szabályokat nem tiszteli, annak azonnal el kell hagynia Magyarország területét. Ha Magyarország területét nem hagyja el önként, akkor – törvényesen, de határozottan – el kell távolítani.

A törvény egyértelművé teszi, hogy vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. „A magyarországi munkavállalás szigorításával újabb jogi védelmet alkotunk azért, hogy Magyarországot megvédjük a tömeges bevándorlástól" – fogalmaznak a dokumentumban. Külföldi csak akkor végezhet Magyarországon munkát, ha annak elvégzésére magyar munkavállaló nem vállalkozik. Ezért minden egyes álláshely esetében először meg kell vizsgálni, hogy van-e magyar munkavállaló, ha van, őt kell alkalmazni, ha nincs, akkor lehet vendégmunkást foglalkoztatni. Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot – fogalmaznak.

„A magyarországi tartózkodás idegen állam polgára számára nem alapjog! Külföldi kizárólag a magyar állam által elfogadott célból, jogcímen, ideig és feltételek teljesülése esetén tartózkodhat Magyarországon” – áll a preambulumban. Harmadik országbeli állam állampolgára tartósan Magyarország területén a magyar állam engedélyével tartózkodhat vagy vállalhat munkát, kizárólag akkor, ha a harmadik országbeli állampolgár magyarországi tartózkodása a magyar társadalom érdekeit szolgálja, és magyarországi munkavállalása egyetlen magyar állampolgárt sem hoz kedvezőtlen helyzetbe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Nhac NGUYEN / AFP)

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.