Hamarosan tízezer filippínó vendégmunkás dolgozhat Magyarországon

Hatezer filippínó vendégmunkás érkezhet a jelenlegi négyezer mellé a magyar kormány segítségével – írja Fülöp-szigeteki források nyomán a G7. 

2023. október 6., 16:06

Szerző:

Új munkalehetőségek nyíltak Fülöp-szigetekieknek Magyarországon, több mint hatezer filippínó előtt „nyitja meg kapuit Magyarország” – írja egy angol nyelvű Fülöp-szigeteki lap egy állami hivatalra hivatkozva. Amint a cikket szemléző G7 emlékeztet rá: A 2021-ben kijelölt országok közül a Fülöp-szigetekről érkeztek a legtöbben Magyarországra – az előző évben közel 4 ezer filippínó foglalkoztatását jelentették be magyarországi munkaadók.

„A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is”

– fogalmazott a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac.

A Magyarországra települő akkumulátorgyárak munkaerőigényét vendégmunkások nélkül aligha elégítheti ki a toborzási nehézségekkel küszködő munkaerőpiac. Ezt már kormány is belátta, noha a bevándorlóellenes kampánya – a munkaerőpiaci feszültségekhez hasonlóan – lassan tíz éve zajlik – írja a hír hátteréről a gazdasági hírportál. Emlékeztetnek rá: A közelmúlt dömpingszerű akkumulátorberuházásai révén létesülő üzemek hamarosan termelni kezdhetnek – a CATL debreceni gyárában például 2025 elején kezdődhet a munka a tervek szerint, 9000 fővel, a magyar gazdaságpolitika új húzóágazatában tehát a munkaerő iránti igény rövidesen nagyot ugrik.

A következő 2-3 évben több mint 30 ezer új munkahely jöhet létre az elmúlt két évben bejelentett akkumulátoripari beruházások révén, miközben idén tavasszal 60-80 ezer főre becsülte a hiányzó dolgozók számát a magyar munkaerőpiacon Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

(Kiemelt képünk illusztráció. Aláírják a megállapodást a CATL gyárberuházás bejelentési ünnepségén Debrecenben 2022. szeptember 5-én. A kínai akkumulátorgyártó Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) ingatlanszerződést írt alá a magyarországi Debrecen városával, ami második európai gyárának hivatalos elindítását jelenti. Fotó: Völgyi Attila / Xinhua / AFP)